Stichter Internationaal Gregoriaans Festival Watou Bernard Deheegher (70) overleden.

18-10-2021 17:13


Auteur: Laurie Bailliu - hln.be/poperingeBernard Deheegher (70).

Bernard Deheegher (70). 

Foto: Internationaal Gregoriaans Festival Watou.


WATOU: Bernard Deheegher, stichter en organisator van het Internationaal Gregoriaans Festival Watou, is op 70-jarige leeftijd overleden aan kanker. "Hij was een uniek en fantastisch mens", zegt echtgenote Martine De Bels.


Bernard was bezieler van BelgoFurn, de exportafdeling van Fedustria, de federatie van de Belgische hout-, meubel- en textielindustrie. Daarnaast was hij cultureel ambassadeur van Vlaanderen en cultureel ambassadeur van de stad Poperinge. Hij was lid van de keurbroederschap Witte Ranke en lid van de Orde van 't Manneke van de Mane. Bernard kreeg het ereteken voor bijzondere verdiensten op het gebied van muziek ten dienste van de liturgie door de Sint-Gregoriusvereniging van het bisdom Roermond (NL). In Rome was Bernard erelid van Pontificio Instituto di Musica Sacra.


Internationaal Gregoriaans Festival van Watou:


Hij was stichter en voorzitter van het Gregoriaans koor Cum Jubilo Watou. In 2017 trok Bernard, samen met de leden van het gregoriaanse damesschola Cum Jubilo naar Italië. Het koor trok naar Rome en Assisi voor een muzikale tournee. Ze mochten onder andere optreden in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Een gebeurtenis waar Bernard samen met het koor bijzonder trots op was.


Bernard was ook bezieler en voorzitter van het driejaarlijkse evenement 'Internationaal Gregoriaans Festival van Watou'. Voor alle manifestaties samen lokt het festival ongeveer tienduizend bezoekers. De laatste editie vond plaats in mei 2018. Het globale festivalprogramma 2021 werd integraal verplaatst naar 2022. "Samen met onze kinderen Benoît en Bénédicte en samen met verschillende festivalvrijwilligers zitten we binnenkort aan tafel om de voortzetting van het festival te bespreken", zegt echtgenote Martine.


Afscheidsviering:


Bernard overleed op 13 oktober 2021 bij hem thuis in Watou, waar hij liefdevol omringd werd door zijn gezin. "Bernard was een uniek en fantastisch mens", zegt echtgenote Martine De Bels. "Hij had een groot organisatorisch talent, maar daarnaast was hij een ontzettend liefdevolle vader. Hij was altijd graag omringd door veel mensen", vult dochter Bénédicte aan. De afscheidsplechtigheid vindt plaats op zaterdag 23 oktober 2021 om 10.30 uur in de Sint-Bavokerk in Watou. De uitvaartdienst wordt opgeluisterd door de Gregoriaanse koren Cum Jubilo (Watou), Cantabo (Antwerpen) en soliste Sowon Kim (Zuid-Korea). De familie groeten kan voor de dienst, vanaf 10 uur.
Bron: www.hln.be