Stichting Jaimy kan door corona nauwelijks wensen vervullen: ‘Terwijl er nog zoveel kinderen met kanker zijn’.

22-04-2021 18:42
Auteur: Suzanne Huibers - ad.nl/arnhem
Hein van Boxel en zijn vrouw Tonny en hond Saartje. Zij runnen samen stichting Jaimy, vernoemd naar hun overleden zoon.  

Hein van Boxel en zijn vrouw Tonny en hond Saartje. Zij runnen samen stichting Jaimy, vernoemd naar hun overleden zoon.

Foto: Erik van 't Hullenaar.DOORWERTH/ ARNHEM - Geen collectes, geen acties als sporttoernooien om geld in te zamelen. Stichting Jaimy voor kinderen met kanker heeft door corona al een jaar lang nauwelijks inkomsten. ,,De pot raakt leger. We kunnen de bodem bijna zien'', zegt Tonny van Boxel.

Het is bijna 20 jaar geleden dat Jaimy, de zoon van Tonny en Hein van Boxel, op 9-jarige leeftijd overleed aan kanker. ,,Op 6 mei'', zegt zijn moeder.


De avond daarvoor was hij nog mee geweest naar een wedstrijd van Vitesse. Met zijn vriendjes. Ze mochten gebruik maken van een skybox. ,,Hij zat nog te mopperen omdat Vitesse zo slecht speelde'', zegt zijn vader. De volgende ochtend overleed hij. In de armen van zijn moeder. 


Glazen kamers:


,,In het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen lagen de kinderen in glazen kamers. Alleen. Ze konden wel naar elkaar kijken. Wij waren er vaak'', vertelt Tonny.


,,En namen dan iets mee voor Jaimy. Een kleurboek of zo. Hij zag dat er kinderen waren die niets hadden. Jaimy zei dat als hij beter was, hij ervoor zou zorgen dat al die kinderen iets zouden krijgen.''


Maar Jaimy werd niet beter. Daarom besloten zijn ouders drie maanden na zijn overleden in september 2001 een stichting op te richten om die wens van hun zoon te vervullen. De stichting zorgde jarenlang voor onder andere speelgoed in ziekenhuizen, verrijdbare multimedia-karren, ouder-kindkamers, snoezelkarren en een speciale buitenspeeltuin. ,,Allemaal volgens de eisen van de ziekenhuizen'', zegt Hein. 
Golftoer­nooi­en, sponsorlo­pen en bingo's. Veel mensen hebben ons altijd willen helpen.

Hein van Boxel, Stichting Jaimy.
,,Weet je'', zegt Tonny, ,,er zijn al stichtingen die geld inzamelen voor onderzoek naar kanker bij kinderen. Maar er was niets voor de kinderen zelf. Wij willen er juist voor de kinderen zelf zijn.'' 


En dat houdt in dat de stichting het leven van de kinderen die ziek  zijn een beetje aangenamer probeert te maken. Onder meer met een knuffel van een pinguïn, Jaimy's lievelingsdier. Collecte bij Vitesse:
We willen zeker nergens om vragen. Maar nu moeten we wel.

Tonny van Boxel, Stichting Jaimy.
Financiering was lang geen probleem. Er was altijd wel een school of voetbalclub die iets wilde organiseren voor de stichting. ,,Golftoernooien, sponsorlopen en bingo's. Veel mensen hebben ons altijd willen helpen'', zegt Hein.


,,Zo mogen we elk jaar een collecte houden bij Vitesse. Maar vorig jaar ging dat vanwege corona niet door. En dit jaar weer niet.''


Nu zijn Hein en Tonny van Boxel de laatsten die daar moeilijk over doen. Maar jammer vinden ze het wel dat ze nu geen wensen meer in vervulling kunnen laten gaan.


,,Omdat er nog steeds veel kinderen met kanker zijn. En het worden er meer'', zegt Tonny. ,,Ik heb altijd gezegd dat de stichting past stopt als er geen kinderen meer ziek worden.''


De adelaar van Vitesse:


Aan de wand in de woonkamer van de familie Van Boxel in Doorwerth hangt een foto van Jaimy.


Ernaast een foto van zijn twee broers, beiden zijn nu bijna 29.


,,Het was een drieling. Daarom groeit Jaimy nu een beetje mee met zijn broers'', zegt zijn moeder. In een hoek staat zijn urn. Met daarop de adelaar van Vitesse.


'We zijn geen Kika'


,,Er wordt ons wel eens gevraagd of ze langs kunnen komen op kantoor. Dit is ons kantoor. Onze woonkamer in ons huurhuis in Doorwerth. Niemand wordt hier betaald. We zijn geen Kika.


Hebben geen inkomsten achter de hand, werken niet met veel bekende Nederlanders. We doen het overal naast en moeten het hebben van mond tot mondreclame'', zegt Tonny.


Stichting Jaimy staat er dan ook niet om bekend dat ze op de voorgrond treedt. ,,We willen zeker nergens om vragen'', zegt Tonny.


,,Maar nu moeten we wel. Al hebben we gelukkig wel een aantal mensen en bedrijven achter ons staan die ons soms al 20 jaar steunen. Daardoor kunnen we nog iets. Maar elke eurocent is nu welkom.''De overhandiging van vijf multimediakarren voor de kinderafdeling van ziekenhuis Rijnstate, een paar jaar geleden. De Stichting Jaimy van Boxel heeft samen met Lionsclub Kwartier van Arnhem de apparatuur bekostigd met de opbrengst van de Golf4jaimydag op golfbaan Welderen in Elst. Die bracht 18.000 euro op.

De overhandiging van vijf multimediakarren voor de kinderafdeling van ziekenhuis Rijnstate, een paar jaar geleden. De Stichting Jaimy van Boxel heeft samen met Lionsclub Kwartier van Arnhem de apparatuur bekostigd met de opbrengst van de Golf4jaimydag op golfbaan Welderen in Elst. Die bracht 18.000 euro op.

Foto: Erik Tax. Bron: www.ad.nl