Stoere Leon (3) uit Assen heeft nog één wens: spelen op het strand.

06-06-2020 10:48


Auteur: Rosa Timmer - ad.nl/binnenland
Video: Leon (3) uit Assen heeft nog één wens: spelen op het strand. Want hij is ziek en wordt niet meer beter. Vrijdag trokken de stichting Kanjer Wens, Defensie en de politie alles uit de kast om hem de dag van zijn leven te geven.


Hij rent rond, stoot zijn Fristi om, zegt dan dat-ie liever ranja heeft en donderjaagt met zijn grote broer Ivo (5). Alleen aan het slangetje in zijn neus is te zien dat er iets anders is aan Leon. Hij heeft neuroblastoom, kanker die ontstaat in het zenuwstelsel. Zijn moeder Esther Feikens heeft nog maar een dag eerder te horen gekregen dat er niets meer voor Leon gedaan kan worden.


Daar zit ze dan in het Duurzaamheidscentrum in Assen, kalm en liefdevol troost ze haar jongste zoon als hij zijn drankje omstoot. Terwijl haar oudste zoon steeds weer over de politieboot begint. Die ligt bij de Baggelhuizerplas in Assen speciaal voor hen klaar, maar ze moeten even wachten tot de zware regen gestopt is.


Leon eet niet veel meer, maar wel als hij het zelf mag bakken:

Stichting Kanjer Wens, Defensie en talloze Drentse agenten zetten zich in om er vrijdag een mooie dag van te maken voor het gezin. Die begint 's ochtends vroeg al als ze worden opgehaald in een limousine en begeleid worden door een politie-escorte. De reis gaat naar de Albert Heijn in Peelo, waar Leon zijn lievelingscroissants in de oven mag schuiven. Ham-kaas. En ook al eet Leon niet veel meer omdat hij sondevoeding krijgt, als hij zelf stokbrood heeft gesneden, is hij zo trots dat hij zo een stuk brood in zijn mond schuift. Zijn moeder staat er verbaasd van te kijken.


Groot materieel is best eng:

Met het zelfgemaakte lunchpakket van croissants gaat het gezelschap op naar de volgende stap: de kazerne in Havelte. ,,Leon is een stoere jongen, hij houdt van grote voertuigen. Het leger, politie, graafmachines. Het maakt niet uit'', vertelt zijn moeder. Toch is de pantserwagen in eerste instantie iets té groot voor Leon, die een traantje moet laten bij al het materieel.


Gebeurt wel vaker, zegt zijn moeder tegen de vrijwilligers van de stichting. Ook op de kermis, maar als Leon eenmaal in de attractie zit is het genieten geblazen. Feikens ziet haar zoons rondrennen: ,,Je ziet hoe blij ze zijn en dat doet je goed. We weten niet hoe lang het nog goed gaat met Leon. De ene dag speelt hij de hele dag, de andere dag is hij erg moe.'' Hoe ze het allemaal doet? Nuchter: ,,Je gaat gewoon door, je hebt geen keus.''Tekst gaat verder onder de Foto:Ivo (links) en Leon in een legervoertuig bij de kazerne in Havelte.

Ivo (links) en Leon in een legervoertuig bij de kazerne in Havelte.

Foto: Defensie. 


Eindelijk naar de politieboot:

Halverwege de middag kunnen de broers dan eindelijk naar de politieboot bij Baggelhuizen waar ook allerlei ander groot materieel staat opgesteld. Een jeep met een groot geweer, talloze snelle politie-audi's, boogtenten, tientallen agenten en de rode baretten die in het gelid staan als het gezin uit de auto komt. Hier spelen ze straks op het strand, maar wel in de verwarmde tenten. Anders is het wel erg koud.


Ook bij de politieboot moet Leon weer even overtuigd worden van de amusementswaarde ervan, terwijl zijn broer niet kan wachten. Maar als ze eenmaal zitten, is daar de lach. Een grote lach.


De kleine jongen geniet als iemand met de wijsheid dat iedere dag de laatste kan zijn.
Even houdt het op met regenen.Voor de Video van dit Artikel klik hier
Bron: www.ad.nl