Stoppen met roken in 2019 betekent fors premiebesparen in 2021.

07-01-2019 16:45


Auteur: Redactie Medicalfacts/ Janine Budding.
 
Ex-roker laat 355 euro per jaar aan premiebesparing liggen.

 

Ruim  70% van de ex-rokers met een overlijdensrisicoverzekering (ORV)  verliest veel geld. Zij weten namelijk niet dat ze in aanmerking komen  voor de lagere niet-rokerspremie als ze twee jaar gestopt zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Q&A  Insights & Consultancy in opdracht van Independer. Rokers betalen  hogere ORV-premies dan niet-rokers omdat zij gemiddeld jonger  overlijden. Aanvullende analyse van Independer wijst uit dat rokers  jaarlijks gemiddeld 355 euro meer premie betalen dan niet-rokers. Gaat u  stoppen met roken? Het basispakket van uw zorgverzekering vergoedt één 'stoppen-met-roken-programma' per jaar.


Goede voornemens voor 2019:

Het is bijna 1 januari 2019, de tijd voor goede voornemens. Stoppen met  roken is hierbij een klassieker. Veel mensen stoppen vooral om  gezondheidsredenen. Maar aangezien een pakje sigaretten steeds duurder  wordt, is het ook aantrekkelijk voor de portemonnee om te stoppen.  Weinig ex-rokers weten echter dat er na twee jaar stoppen nóg een  financiële beloning voor het oprapen ligt: een forse premieverlaging  voor de ORV.


Duizenden euro's teveel premie betaald:

Om  in aanmerking te komen voor de lagere premie moeten ex-rokers twee jaar  na het stoppen zélf hun verzekeraar inlichten. De verzekeraar weet  immers niet dat je gestopt bent. Het onderzoek laat dus zien dat 70% van  de ex-rokers niet van het bestaan van deze mogelijkheid weet. De  onderzochte groep, die nog rookten toen ze hun huidige ORV afsloten, is  gemiddeld 15 jaar geleden gestopt met roken. Omdat de verzekeraar pas  twee jaar na stoppen de lagere niet-rokerspremie aanbiedt, hebben zij  dus 13 jaar teveel premie betaald. Met een gemiddeld premieverschil van  355 euro per jaar tussen de rokers- en niet-rokers, komt dit neer op een  bedrag van maar liefst 4.615 euro. Kortom, vergeet niet uw verzekeraar  in te lichten twee jaar nadat u met roken bent gestopt.


Stoppen met roken? Twee jaar later premie verlagen:

Miljoenen  Nederlanders hebben een ORV. Deze is vaak gekoppeld aan een hypotheek.  Hierdoor is een deel van de hypotheeklasten gedekt als een partner  overlijdt. Als je stopt met roken kun je dit twee jaar na de stopdatum  doorgeven aan je verzekeraar. Die verlaagt vervolgens je premie naar het  niet-rokerstarief.


Zorgverzekering dekt één stoppen-met-roken-programma:

De  basisverzekering vergoedt één 'stoppen-met-roken-programma' per jaar.  Als je aan zo'n programma deelneemt vergoedt de basisverzekering  eveneens nicotine vervangende middelen en eventuele ondersteunende  medicatie. Bij sommige verzekeraars vallen de kosten onder je eigen  risico, ook al voert de huisarts (een deel van) het programma uit. Vraag  dit voor de zekerheid altijd na bij je zorgverzekeraar. Als je het  stoppen-met-roken-programma niet succesvol afrondt, zijn er ook andere  behandelingen die mogelijk via een aanvullende verzekering vergoed worden.Bron: www.medicalfacts.nl