Studenten blijven 24 uur wakker voor goed doel: psychische ondersteuning bij kanker.

18-12-2019 16:50


Auteur: Iris van den Boom - ad.nl/utrechtQuincey Rebel en Anouk Essenstam van het Sport College Amersfoort deden mee aan de 24 uursmarathon voor het Toon Hermans Huis.

Foto: Saskia Berdenis van Berlekom.


Met kleine oogjes zetten zesentwintig studenten van het Sport College Amersfoort zich vanochtend om half acht aan het ontbijt in de hal van ROC Midden Nederland aan de Disketteweg. Vierentwintig uur bleven ze wakker om geld bijeen te brengen voor het goede doel.

Als ze eerlijk is, had ze de 24 uursmarathon zwaarder verwacht. Eerstejaars studente Quincey Rebel (17) oogt dan ook  nog tamelijk kwiek. Het drukke activiteitenprogramma heeft haar perfect door de lange nacht getrokken. De studenten hielden zich onder meer wakker met kickboksen, films kijken, een workshop mindfullness en een escaperoom aan het begin van de ochtend. Docenten en oud-leerlingen hielpen mee de actie tot een succes te maken. Tijdens het film kijken viel ik even in slaap. We lagen ook zo lekker onder een dekentje. Een docent kwam met een harde pieper aanzetten. Ja, toen was ik gewoon weer wakker natuurlijk

Anouk Essenstam.,,Vannacht hebben we buiten ook Jachtseizoen gespeeld. Gingen we door de wijk heen op zoek naar een persoon. Dan ben je lekker in de frisse buitenlucht bezig. Een goede manier om wakker te blijven'', vertelt Quincey, die haar dag vandaag voortzet met een bezoek aan de tentoonstelling Body Worlds in Amsterdam.


Haar vriendin Anouk Essenstam (16) had wat meer moeite bij de les te blijven - gewend als ze is om vaak al om negen uur 's avonds haar bed op te zoeken. ,,Tijdens het film kijken viel ik even in slaap. We lagen ook zo lekker onder een dekentje. Een docent kwam met een harde pieper aanzetten. Ja, toen was ik gewoon weer wakker natuurlijk.''


Kanker:

De 24 uursmarathon op het Sport College maakt deel uit van Campus in Actie. Verschillende colleges van  ROC Midden Nederland zamelen tussen 12 en 19 december 2019 geld in voor het Toon Hermans Huis in Amersfoort dat psychische ondersteuning biedt bij kanker. Zo spinnen  studenten van het Business & Administration College voor het goede doel bij Coronel Sports in Huizen, verkoopt docent Roel Fluitman voor hetzelfde goede doel zelfgerookte zalm (25 euro per kilo) en wordt op het MID College een kerstmarkt gehouden. De studenten van het Sport College leggen elk  50 euro in voor deelname aan de 24 uursmarathon.


 

Mijn opa ging naar de dokter met last van zijn knie en pijn in zijn keel. Alles was gericht op het beter maken van die knie. Twee jaar later bleek hij keelkanker te hebben

Anouk Essenstam.,,Dat ik mee ging doen aan de marathon, stond voor mij al meteen vast. Kanker is niet zomaar een ziekte. Daar mag je niet laconiek over doen. Mijn moeder heeft twee keer kanker gehad en mijn oma heeft nu kanker. De ziekte heeft enorme impact op je dagelijks leven. Niet dat we er thuis zo'n heisa over maken, maar het is er wel'', vertelt Quincey.


Ook Anouk weet hoe het is om te leven met kanker in de familie. Haar opa ging naar de dokter met last van zijn knie en pijn in zijn keel. ,,Alles was gericht op het beter maken van die knie. Twee jaar later bleek hij keelkanker te hebben. Daar is hij een halfjaar geleden aan overleden. Het was uitgezaaid.''


Pijn:

De studentes hebben dan ook grote moeite als mensen schelden met het woord kanker. ,,Er zit een hele wereld achter dat woord. En dat doet pijn'', zegt Quincey. ,,Als ik iemand ermee hoor schelden, zeg ik altijd 'let op je taal.' Zoek toch een ander scheldwoord, denk ik dan'', aldus Anouk.


De teller voor de inzamelingsactie voor het Toon Hermans Huis stond vanochtend op 1332 euro.


Het eindbedrag wordt morgen 19 Dec 2019 bekendgemaakt.Bron: www.ad.nl