Studie onthult dat ook minipil risico op borstkanker verhoogt: bestaan er anticonceptiemiddelen zonder die bijwerking?
Auteur: Camille Van Puymbroeck - nieuwsblad.be
Anticonceptiemiddelen zonder risico’s of bijwerkingen, bestaan die eigenlijk wel? Een vraag die spontaan in ons opborrelt na het verschijnen van een nieuwe wetenschappelijke studie van de universiteit van Oxford. De onderzoekers toonden namelijk aan dat niet alleen de klassieke pil, maar ook de minipil het risico op borstkanker met zo’n 20 procent verhoogt.
Informatie die wat betreft de normale pil, die oestrogeen en progestageen combineert, niet nieuw is. Maar tot voor kort werd volgens hen gedacht dat de minipil, enkel gebaseerd op progestageen, die bijwerking niet deelde. Zowel voor het klassieke pilletje, voor de prikpil als het implantaat gelden dezelfde risico’s, concluderen ze op basis van 27.000 proefpersonen. Het goede nieuws is dat het verhoogde risico tien jaar na het stoppen met de (mini)pil ook weer geneutraliseerd is.
Bedenkingen:
Volgens Dr. Hendrik Cammu, gynaecoloog verbonden aan het UZ Brussel, zijn de resultaten van het onderzoek echter niet nieuw. Volgens een Deens onderzoek uit 2017 dat werd gepubliceerd in het New England Journal of Medecine zou de pil jaarlijks één extra geval van borstkanker per 7.690 vrouwen veroorzaken, een niet te verwaarlozen cijfer wetende dat er 140 miljoen vrouwen wereldwijd de pil nemen. Na een jaar verhoogt het risico op borstkanker met 9%, na tien jaar gaat het om 38%. Die cijfers gelden voor de klassieke pil, maar ook voor vaginale ringen, hormoonpleisters en andere hormonale anticonceptiemiddelen. Bovendien is het effect vooral opmerkelijk bij vrouwen boven de veertig, waardoor het voor hen wellicht aan te raden valt om een niet-hormonaal alternatief te vinden.
LEES OOK:
Weer een stapje dichter bij anticonceptiepil voor mannen: nieuwe pil verdooft zaadcellen tijdelijk.
“Het risico op ovariumkanker neemt af met 35%, dat op baarmoederkanker halveert en er zijn aanwijzingen dat de pil eveneens de kans op dikke darm kanker zou doen dalen met 19%. Sommige berekeningen tonen dan ook aan dat het netto-effect van de pil, als die gedurende 5 jaar wordt ingenomen, het totale kankerrisico lichtjes doet dalen.”
Uiteraard is het vooral belangrijk dat je je zelf comfortabel voelt bij een anticonceptiemethode. Heb je dus je twijfels over de methode die je momenteel gebruikt, praat daar dan vooral over met je huisdokter of gynaecoloog.
Bron: www.nieuwsblad.be