Studie: wie de hele dag zit heeft 80 procent meer kans op kanker.

16-07-2020 16:46Foto door form PxHere.

Uren per dag zitten is niet goed voor je gezondheid. Het wordt tegenwoordig zelfs het nieuwe roken genoemd. Maar hoe ongezond is het eigenlijk? De Belgische nieuwswebsite Het Laatste Nieuws bericht dat uit een nieuwe studie blijkt dat mensen die overdag veel zitten tachtig procent meer kans hebben op kanker. Schokkende cijfers. 


Onderzoek: 

Wetenschappers van het MD Anderson Cancer Center in Texas hebben data bekeken van zo'n 8.000 mensen van minimaal 45 jaar oud, die voor een grote gezondheidsstudie uit 2002 stappentellers droegen. Ze bekeken wie er achttien jaar later overleden waren aan kanker. De groep mensen die de meeste tijd zittend doorbracht bleek 82 procent meer kans te hebben om te overlijden aan kanker dan de groep die minder uren zittend doorbrachten. 


Ook als ze factoren zoals gewicht, leeftijd, gezondheid, geslacht, opleiding, roken en woonplaats corrigeerden bleef dat verband tussen zitten en kanker duidelijk overeind. 


Klein beetje bewegen helpt:

Het goede nieuws is dat je er iets aan kan doen. Werk je de hele dag achter een bureau of breng je met je schooltas heel wat uurtjes zittend door op school dan moet je ervoor zorgen dat je af en toe tien minuten beweegt. Volgens wetenschappers neemt de kans op kanker hiermee flink af. Elk half uur die een deelnemer van het onderzoek sportend doorbracht in plaats van op een stoel zitten daalde het risico op kanker met 31 procent. Waak er dus voor dat je niet de hele dag op je stoel blijft zitten. 


Wandelen doet wonderen:

Ben je niet zo'n sporttype? Je hoeft niet te sporten, want de kans op kanker daalde met 8 procent voor elke tien minuten dat iemand in beweging kwam, denk aan huishoudelijk werk of een korte wandeling. Elke dag een ommetje maken doet enorm veel voor je gezondheid. Ga iedere dag op pad en neem een kwalitatief goede rugzak mee zoals een Kapten and Son rugzak of een Eastpak rugzak. Dit zijn rugzakken die je het hele jaar door kan dragen, omdat ze functioneel zijn. Kies je voor deze merken dan ben je verzekerd van een goed doordacht en sterk ontwerp. Ideaal voor je flesje water. Bron: www.houtensnieuws.nl/nieuws