Sugemalimab plus chemo verhoogt overleving van longkanker, blijkt uit onderzoek.

19-01-2022 17:23


Longkankergeneesmiddel sugemalimab heeft positieve resultaten opgeleverd na een fase 3-onderzoek.De GEMSTONE-302-studie evalueerde de werkzaamheid en veiligheid van het experimentele anti-PD-L1-antilichaam, sugemalimab, in combinatie met chemotherapie als eerstelijnsbehandeling voor patiënten met stadium vier niet-kleincellige longkanker (NSCLC), versus het gebruik van chemotherapie alleen.


PD-1-remmers werken tegen het eiwit, Programmed Death-Ligand 1 (PD-L1), dat op het oppervlak van veel cellen in het lichaam wordt aangetroffen. Sommige kankercellen bevatten grote hoeveelheden PD-L1, waardoor ze het immuunsysteem van het lichaam kunnen ontwijken.


Dr. Vince Miller, arts-in-chief bij EQRx, zei: "We zijn zeer bemoedigd om te zien dat sugemalimab in combinatie met chemotherapie significant klinisch voordeel laat zien, waaronder verbetering van zowel progressievrije overleving (PFS) als algehele overleving (OS), vergeleken met placebo plus chemotherapie bij een breed spectrum van patiënten met stadium vier niet-kleincellige longkanker in dit fase 3-onderzoek.


"De prijs blijft een belemmering voor toegang tot innovatieve therapieën voor veel mensen met longkanker over de hele wereld, ondanks de beschikbaarheid van meerdere anti-PD-(L)1-therapieën."


De ethos van EQRx is om samen te werken met wereldwijde regelgevende instanties om patiënten na goedkeuring een goedkopere behandelingsoptie te bieden. Gedetailleerde resultaten van de GEMSTONE-302-studie zullen worden gepresenteerd op een toekomstig medisch congres. 


De drang om de ziekte aan te pakken is groot, aangezien elke 15 seconden een persoon wereldwijd wordt gediagnosticeerd met longkanker, en elke 18 seconden sterft er een persoon aan de ziekte. Het is de op één na meest gediagnosticeerde kanker en de belangrijkste doodsoorzaak door kanker wereldwijd. In 2020 werd bij naar schatting 2,2 miljoen mensen longkanker vastgesteld.


NSCLC is het meest voorkomende type longkanker, goed voor 84% van alle longkankerdiagnoses. 


Volgens de British Lung Foundation hebben 85.000 mensen in het VK de diagnose longkanker gekregen. Dit omvat mensen die met de aandoening leven, mensen in remissie en mensen die zijn genezen.


De prevalentiecijfers van longkanker zijn sinds 2004 met 23% gestegen, merkt het BLF op: "Het eerste deel van deze trend kan beïnvloed zijn door veranderingen in de manier waarop gegevens werden verzameld en gestimuleerd. Maar de prevalentie is tussen 2008 en 2012 nog steeds met 10% gestegen. Een stabiele incidentie en stijgende prevalentie wijzen op verbetering van de overlevingskansen van longkanker."Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.
Bron: www.pharmaphorum.com