Supervrijwilliger Jacky Delcour op zeventigjarige leeftijd overleden.

14-01-2021 19:20Auteur: Tom Vierendeels - hln.be/liedekerkeJacky Delcour tijdens zijn laatste Kermis Opperstraat in 2019. 

Jacky Delcour tijdens zijn laatste Kermis Opperstraat in 2019.

Foto: Mozkito.

Liedekerke: Bij hem thuis in de Molenstraat is Jacky Delcour woensdag in familiekring overleden. De bekende, soms ietwat eigenzinnige, maar immer aimabele Liedekerkenaar werd zeventig jaar. Op elk evenement in Liedekerke was Jacky te vinden, hoe groot of hoe klein ook. Was het niet om logistieke bijstand te verlenen, dan wel om een reportage te maken voor editiepajot.com. Jacky was sinds 1993 ook de sterke man achter de Liedekerkse jaarmarkt en Kermis Opperstraat.


Delcour sukkelde al langere tijd met zijn gezondheid, maar dat hield hem niet tegen om tot vorige maand nog actief bezig te blijven. Hij revalideerde eerder al eens succesvol en bleef met fototoestel rond de nek op pad gaan in zijn geliefde Liedekerke. Op elk evenement, hoe klein of hoe groot ook, was hij te vinden om erover te berichten voor de regionale nieuwswebsite editiepajot.com. Dat combineerde hij vaak dan ook nog eens met het verlenen van logistieke steun. Hij was ook één van de pioniers van het intussen uitgedoofde Liedekerkse nieuwsmedium Likert TV. Maar als reporter bij Editiepajot bleven zijn grenzen niet beperkt tot Liedekerke. Zo week hij ook uit naar buurgemeenten, tot zelfs in Ninove. Zijn laatste grotere wapenfeit dateert van 6 december, toen hij een fotoreeks bracht van de tocht van Sinterklaas door de Liedekerkse straten. In juni trok hij nog langs alle Liedekerkse cafés om de heugelijke heropening op beeld vast te leggen. 


Lees verder onder de Foto's: Jacky tijdens het kindercarnaval van 2015.

Jacky tijdens het kindercarnaval van 2015.

Foto: Tom Vierendeels.
 Jacky Delcour (rechts) met Danny De Vos en Francois Temmerman in de studio van Radio Montana in 2013.

Jacky Delcour (rechts) met Danny De Vos en Francois Temmerman in de studio van Radio Montana in 2013.

Foto: Mozkito.
Werkpaard:

Inzamelacties voor Kom Op Tegen Kanker of andere benefietacties voor Liedekerkenaren die door rampspoed werden getroffen werden door hem in goede banen geleid. Spaarpotten werden bovengehaald en pronkten op menig toog van de handelaars en horecazaken. En met die handelaars had hij ook een goede band, zeker door zijn rol bij Comista waar hij de braderie mee hielp organiseren. Ook bij het Liedekerkse tributefestival De Plesj Rockt was Delcour steevast terug te vinden. En ook zijn trouwe werkpaard, een lichtblauwe Renault Kangoo, ontbrak nergens. Wanneer het kindercarnaval door de straten trok reed Jacky steevast op kop terwijl er door de boksen kinderliedjes galmden.
Lees verder onder de Foto's:De Renault Kangoo van Jacky die minstens even bekend als hemzelf was.

De Renault Kangoo van Jacky die minstens even bekend als hemzelf was. 

Foto: Tom Vierendeels.De organisatoren van De Plesj Rockt in 2008 met op de voorste rij Jacky Delcour (tweede van links).

De organisatoren van De Plesj Rockt in 2008 met op de voorste rij Jacky Delcour (tweede van links).

Foto: Wim De Smet. 
Kermis Opperstraat:

Maar de meeste energie stak Jacky jaarlijks in de Liedekerkse jaarmarkt en Kermis Opperstraat. Dat lag hem zo nauw aan het hart. De foorkramers een plaatsje geven, de straten indelen, wedstrijden in goede banen leiden,... Hij kon én deed het allemaal. 's Ochtends om 4 uur zag je hem in het feestweekend al door het centrum lopen. Dat 'zijn' jaarmarkt en kermis in 2020 niet konden doorgaan kwam dan ook hard aan bij de man. Ook voor de marktkramers had hij het hart op de juiste plaats waardoor hij ook zelden op de markt ontbrak. Op professioneel vlak werkte hij jarenlang bij Engie en Fabricom.


Lees verder onder de Foto:Jacky Delcour (links) net voor de start van Kermis Opperstraat in 2011.

Jacky Delcour (links) net voor de start van Kermis Opperstraat in 2011.

Foto: Mozkito.


 


Ziekte:

Vorig jaar werd bij Jacky kanker vastgesteld, maar hij bleef zich op straat begeven om de Liedekerkenaren de mooie kant van hun gemeente te tonen. Ook de laatste dagen bleef hij aanwezig op sociale media om iedereen te bedanken voor de vele woorden van steun. Begin deze maand hield hij zich eraan iedereen ook een mailtje te sturen met zijn wensen voor het nieuwe jaar, samen met update over zijn gezondheid. Maar hij vocht helaas voor 't eerst een strijd die hij niet kon winnen.


Jacky laat naast zijn vrouw Linda Trogh, die jarenlang onthaalmoeder was in Liedekerke, ook twee kinderen en vier kleinkinderen na. De uitvaart vindt in intieme familiekring plaats in de O.L.V.-Boodschapkerk Ter Muilen in Liedekerke. De asurne zal nadien op de gemeentelijke begraafplaats van Liedekerke worden geplaatst.Een laatste afscheidsgroet kan dinsdag 19 januari tussen 19 uur en 20 uur gebracht worden in het gemeentelijk mortuarium.Jacky Delcour en huidig burgemeester Steven Van Linthout (CD&V) in 2013, pioniers van Likert TV.

Jacky Delcour en huidig burgemeester Steven Van Linthout (CD&V) in 2013, pioniers van Likert TV.

Foto: Mozkito.
Bron: www.hln.be