Suzanne (47) werd dankzij borstkanker succesvol ondernemer, maar weet dat ze strijd tegen ziekte alsnog verliest: ‘Ik wil nog zo graag’.

17-05-2020 10:25


Auteur: Angelique Rondhuis - ad.nl/deventer.
video,,Ik heb geen dromen of bucketlist. Als je weet dat je doodgaat, leef je met de dag en denk je alleen nog maar aan degenen die je het liefst hebt. De meisjes. Dat was mijn enige gedachte. En de liefde voor Marc. We kregen de uitslag en de dokter verdween uit ons blikveld. We keken alleen naar elkaar en kusten elkaar."


De Deventerse Suzanne Kemps (47) kreeg vijf jaar geleden borstkanker en overwon het. De industrieel ontwerpster kwam er zo sterk uit, dat ze volle kracht doorging met haar ondernemende geest. Vanuit haar ziek-zijn, ging ze beter om met energie. Wist wat haar grenzen waren en kon ze daardoor ook opzoeken. 


Haar bedrijf Proud Breast, dat lichtgewicht borstprotheses maakt, ontstond uit haar eigen zoektocht naar vrouwelijkheid. Ze voelde zich niet fijn met een zware borstprothese in aangepast ondergoed en ontwierp zelf een lichtgewicht ademende vulling voor willekeurig welke beha. Met haar team won ze in 2018 de ASN Wereldprijs voor start-ups en kon zich daarmee testen en uitproberen veroorloven. 


Het resulteerde in een product waarvan honderden vrouwen zeggen zich weer heel én vrouw te voelen, doordat ze niet gedwongen worden zware medische protheses te dragen. Suzanne heeft bij de start van haar bedrijf meteen de ogen gericht op het buitenland om het bedrijfsmodel rond te krijgen. Wereldwijd hebben 10 miljoen vrouwen een borstamputatie ondergaan. 


,,Ziek-zijn is topsport. Weet je wel hoeveel energie het kost om discipline te houden? Als je de hele dag op bed ligt, verdwijnt je eetprikkel. Ik moet mezelf dwingen te eten en de energie die ik heb besteden aan de dingen die voor mij waardevol zijn. Ik houd discipline, want ik wil nog zo graag. Elke dag is een cadeautje. Ik zit heerlijk in mijn voortuintje nu in het zonnetje. Ik schrijf tips voor ondernemers. Misschien ga ik het wel bundelen. En ik heb een paar kinderen van vriendinnen geholpen met schoolkeuzes nu ze door corona geen informatiedagen kunnen bezoeken. Zo ontstaan altijd weer nieuwe dingen."Het wrange is dat ik al verschil­len­de keren naar de arts ging. Ik voelde dat het niet goed was. Maar ze namen me niet serieus genoeg, denk ik nu.
Tekst gaat verder onder de Foto:Proud Breast in Deventer maakt Qups: op maat gemaakte lichtgewicht borstprotheses. Suzanne Kemps is de ontwikkelaar. Maar nu moet ze een stap terug doen: haar kanker is ongeneeslijk teruggekeerd. 

Proud Breast in Deventer maakt Qups: op maat gemaakte lichtgewicht borstprotheses. Suzanne Kemps is de ontwikkelaar. Maar nu moet ze een stap terug doen: haar kanker is ongeneeslijk teruggekeerd.

Foto: Rob Voss.
In november 2019 krijgt Proud Breast echt de wind in de rug:

 

We zaten bij de dokter die ons het nieuws vertelde. Ik keek Marc aan. Liefde overspoel­de ons.,,In het tv-programma Dragons Den was onlangs te zien hoe ik samen met mijn compagnon Clary Scheres 150.000 euro investering voor Proud Breast binnensleepte van toponderneemster Shawn Harris. De opnames waren in november. Terwijl we eigenlijk euforisch naar huis moesten rijden, verging ik van de rugpijn.


Ik moest steeds vaker rust nemen. Maar dat namen we voor lief. Omdat ik zo graag wilde. Omdat ik in de uren die ik er was, er wel was. En deed waar ik goed in ben. Mensen verbinden. We hebben een vrouwelijk bedrijf. Met een community. We bouwen het samen. Het is geen bedrijf met alleen maar rendement dat uit te drukken is in euro's. Ons rendement zit heel erg in het sociale en duurzame. Juist daarom ben ik ook blij dat Shawn nu achter ons staat."


,,En net nu ons bedrijf vleugels krijgt, investeerders willen helpen, de Qup in tientallen ziekenhuizen en lingeriewinkels aanbevolen wordt en de sprong naar het buitenland lonkt, krijg ik  de meest verwoestende boodschap: de kanker is terug. En niet alleen dat. Erger dan dat."


Zomer 2019: Suzanne weet dat er iets is, maar krijgt geen bevestiging:

,,Het wrange is dat ik al verschillende keren naar de arts ging. Ik voelde dat het niet goed was. Ik had tergende rugpijn. Maar steeds kwam er niets uit. Ik ben altijd optimistisch. Ze namen me niet serieus genoeg, denk ik nu, maar het is ook mensenwerk. Daar kun je in blijven hangen. Maar dat wil ik niet. Mijn familie blijft met die wetenschap achter. Het kost alleen maar negatieve energie als je daar te veel over nadenkt.


Ze doen natuurlijk niet zomaar een totale scan. Totdat ik echt helemaal niets meer kon. En het was gelijk helemaal mis. Het was januari. We hadden onszelf een paar weken vrij gegund. Maar waar mijn compagnon Clary helemaal opgeladen was, ging het met mij bergafwaarts. We hadden een bespreking met Shawn, om te kijken of we echt bij elkaar pasten. Ik kon niet opstaan van de tafel om mee te lopen."Tekst gaat verder onder de Foto:Het is een hard gelag: een succesvol product ontwikkelen en dan moeten concluderen dat je een stap terug moet doen.

Het is een hard gelag: een succesvol product ontwikkelen en dan moeten concluderen dat je een stap terug moet doen.

Foto: Rob Voss. 
Januari 2020: een uitslag die helemaal mis is:Corona is niet vervelend. Het is voor ons gezin een cadeautje. We zijn zo dicht bij elkaar nu. ,,We zaten bij de dokter die ons het nieuws vertelde. Ik keek Marc aan. Liefde overspoelde ons. We fluisterden: 'Dit gaan we samen doen'.  We hadden geen oog voor de dokter. Zo'n periode van pijn doet wat met je. Onderhuids vrat het aan onze relatie. En ineens viel dat weg, waren we weer gewoon ons. Terwijl de dokter natuurlijk heel technisch wilde gaan regelen. Pijnmedicatie, opname. Ze wilde dat ik bleef. Ik niet.


Ik wilde dit goed doen. Voor de meisjes. Ik zeg nog steeds meisjes. Inmiddels zijn Elke en Lena 16 en 14. Hele meiden. Marc en ik gingen naar huis. We hadden de ruimte nodig om samen te landen in ons verdriet. Pas daarna dacht ik aan mezelf: ik had toch ook nog wel even willen leven en als gewoon mens oud te worden."


,,Ik dacht dat ik doodging. Onmiddellijk. Zo slecht ging het. Bezoek kwam aan bed. Nu zit ik weer in het zonnetje. Een uurtje aan tafel. Kom weer beneden. Ik kan weer lopen. Ik was de spil in het huishouden en toen ik na weken in bed te hebben gelegen beneden kwam, ruimde visite de vaatwasser uit. Dat is confronterend, maar ook mooi." 


In mei 2020 doet de medicatie haar werk:

,,Hormoonmedicatie doet wat met je. Ik heb een driewielerfiets gekocht, hoe vind je dat? Dingen komen altijd op het goede moment op mijn pad. Ik wilde geen scootmobiel, ik heb al een traplift moeten accepteren.  Daar hik je toch tegenaan hè? Ik testte de driewielfiets van mijn moeder. En ineens vertelde een vriendin twee uur later dat haar vader er een had die ik mocht gebruiken. Dus ik verheug me nu op kleine ritjes met mijn gezin."


,,Ik heb een stap teruggedaan in Proud Breast. Dat is moeilijk, maar onvermijdelijk, het bedrijf moet door, ook zonder mij. Ik ben nu adviseur en Clary de directeur. Ik zal steeds meer op de achtergrond komen. Vragen stellen, zoals een adviseur moet doen. Shawn heeft zich als investeerder gelukkig niet teruggetrokken. Dat had natuurlijk gekund. We hebben gelijk open kaart gespeeld. Het heeft allemaal zo moeten zijn."


,,Weet je wat het is? Ik ben onderneemster in hart en nieren. Voor Proud Breast had ik ook een onderneming: Frismakers. Het liep organisch in elkaar over, doordat mijn focus na mijn eerste keer ziek-zijn veranderde. Ik ben van het avontuur. En op een wrange manier is ziek-zijn natuurlijk ook een avontuur. Hoe gaan we dit doen? Ik denk altijd in oplossingen."Tekst gaat verder onder de Foto:'Ik denk altijd in oplossingen'

'Ik denk altijd in oplossingen'

Foto: Rob Voss. 

Maart 2020, terwijl Suzanne al ziek is, slaat de coronacrisis toe:

,,En daarmee is corona zelfs niet vervelend. Het is voor ons gezin een cadeautje. We zijn zo dicht bij elkaar nu. De meisjes zijn thuis. Marc werkt thuis. Onze cirkel is heel klein, maar er komen op gepaste afstand wel een paar mensen op visite. Corona maakt het ook makkelijker om te zeggen dat je niet iedereen hoeft te zien. Als mensen denken dat je doodgaat, moeten ze ineens allemaal langskomen. Dat kun je nu afhouden. Mijn favoriete plekje is een stoel in de voortuin. Dan zit ik een uurtje in de zon. Is het soms zoete inval. Allerlei mensen die op afstand even bijkletsen."


2021? Suzanne denkt in maanden, misschien wel jaren vooruit:

,,De medicatie doet haar werk. Wonderwel. Dus ineens is er toch hoop. Denk ik niet meer in weken, maar in maanden. Ik hoop niet op iets tastbaars als een dagje weg. Dat soort futiliteiten zijn allemaal naar de achtergrond verdwenen. Ik hoop dat ik onze dochters het huis uit zie gaan. Ik hoop ze mee te geven dat als iets tegenzit er ook nieuwe kansen kunnen ontstaan. Verdriet met openheid tegemoet te treden."


,,Ik nodigde de vriendinnen van de meiden en hun ouders uit. Maak het vangnet zo sterk als het nu kan. En we proberen van alles een mooie gebeurtenis te maken.  We hebben twee kittens in huis genomen. Juist nu. En een van die vriendinnen had een nieuw konijn. Wil ik wel zien, lachte ik. En daar zaten we een paar dagen later, tien uur 's avonds: ik in bed en drie meiden en een konijn gezellig op mijn bed. Om elf uur heb ik maar gezegd dat het mooi geweest was. Zo komen herinneringen."Tekst gaat verder onder de Foto:Herinneringen maken, dat is nu het doel.

Herinneringen maken, dat is nu het doel.

Foto: Rob Voss. 


Februari 2020 probeert Suzanne haar gevoel te laten landen

,,De nachten zijn moeilijk, zeker toen de dokter het ons net had verteld. De nachtspoken noem ik ze. Totale paniek. Dat is rauw en pijnlijk. Daar gaan we samen doorheen, Marc en ik. Ik schrijf in mijn boekje. De grootste angst van een vrouw die borstkanker had, is dat het terugkomt. En nu vliegt het me 's nachts soms aan. Die laatste fase. Hoe gaat dat?


Dat gevoel, daar wil ik nu niet bij. Dat kan ik nu niet. Het is echt kloten. En mijn levensverwachting is nu anders. Maar ik leef nog wel. Het is de palliatieve fase. De rijpe fase, waarvan je verwacht dat je er komt als je oud bent en niet als je 47 bent. Als je op een bankje zit en samen terugkijkt op je leven. Maar ik ben nu al die vrouw op het bankje. Mijn voortuinbankje."


Tekst gaat verder onder de Foto:De vrouw op het bankje, het voortuinbankje. Suzanne had niet verwacht ze nu al moet terugkijken.

De vrouw op het bankje, het voortuinbankje. Suzanne had niet verwacht ze nu al moet terugkijken.

Foto: Rob Voss 


1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker

In 2019 werd er bij 17.181 mensen borstkanker vastgesteld. Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. In Nederland zijn er meer dan 230.000 mensen die borstkanker hebben/hebben gehad. Borstkanker is de op een na meest voorkomende kankersoort van 2019. Van de borstkankerpatiënten is 20 procent jonger dan 50 jaar en 30 procent is 70 jaar of ouder.


Van de vrouwelijke patiënten is 88 procent 5 jaar na de diagnose nog in leven. Na 10 jaar is 76 procent van de patiënten nog in leven. Er overlijden jaarlijks ruim 3.000 mensen aan de gevolgen van borstkanker.


In Nederland zijn er 80.000 vrouwen die een borst missen. Zij dragen meestal een prothese. De gangbare medische protheses zijn een vervanging voor de borst en bootsen het gewicht en gevoel van het lichaam na. 


Proud Breast:

ProudBreast (2018) is een lifestyle platform voor vrouwen met één of géén borst. Zij inspireren elkaar en ontwikkelen zelf producten. Dit alles met één doel: zorgeloos zichzelf kunnen zijn, meldt het bedrijf zelf. In 2018 won ProudBreast de ASNbank wereldprijs voor het ontwerp van de Qup; een comfortabele lichtgewicht borstprothese. In de zomer van 2019 kwam de Qup op de markt. Suzanne startte het bedrijf, Clary Scheres haakte snel aan. De twee deden het lange tijd samen, maar nu zijn ondertussen twee collega's aangenomen en werken freelance nog verschillende andere medewerkers mee. Suzanne heeft zich onlangs teruggetrokken als directeur. 


Intussen heeft de Qup het leven van meer dan 500 vrouwen positief veranderd. Het eerste magazine is uitgekomen en deelname aan de Huishoudbeurs 2020 was een groot succes. Investeerders zijn ingestapt, waardoor opschaling de komende jaren mogelijk is. Er zijn ondertussen 1250 Qups verkocht en een derde van de klanten is actief betrokken bij de community die het Deventer bedrijf bouwt. 

 


Voor de Video van dit Artikel klik hier.Bron: www.ad.nl