‘Tabak bij tankstation en supermarkt razendsnel in de ban’.

20-02-2020 16:43Auteur: Edwin van der Aa - ad.nl/politiek
Kamermeerderheid / VIDEO :Tankstations en supermarkten moeten de verkoop van sigaretten liefst komend jaar al razendsnel gaan afbouwen tot nul. Daarover dient het kabinet een deal te maken met de moederbedrijven, vindt een ruime Kamermeerderheid.


Vandaag komen CDA en ChristenUnie met deze verregaande motie van een ban, bij een debat over de uitbreiding van het rookverbod met elektronische sigaretten. Hun stok achter de deur: als de winkels niet luisteren, dan krijgen ze een wettelijke verplichting voor hun kiezen.


De branche is momenteel nog bezig met de invoering van een uitstalverbod voor sigaretten: supermarkten moeten per 1 juli 2020 tabakswaren uit het zicht houden van klanten.


Het uitstalverbod voor kleinere verkooppunten dan supermarkten gaat in per 1 januari 2021.Tekst gaat verder onder de Foto:Verkoop van tabakswaren bij een tankstation. Nu nog in het zicht.

Foto: Hollandse Hoogte.  
Maar een meerderheid van in ieder geval CDA, ChristenUnie, D66, SP, GroenLinks, PvdA, 50Plus, Partij voor de Dieren en SGP - samen goed voor 91 zetels - wil dat de staatssecretaris van Volksgezondheid ook een gezwinde afbouw tot nul regelt van de verkoop van tabaksproducten, laten ze deze krant weten.


Alleen maar in speciaalzaken:We moeten stappen zetten. Want de verkoop van levensmid­de­len en tabakspro­duc­ten op dezelfde plek is echt niet meer van deze tijd

Kamerlid Anne Kuik (CDA)Eerder nam de Tweede Kamer alleen een motie aan die eist dat het aantal verkooppunten vóór 2022 'substantieel' teruggebracht moet worden. Uiteindelijk mogen tabaksproducten alleen nog maar in speciaalzaken verkocht worden. Het voorstel van vandaag vult die wens in.


,,Als ik om mij heen kijk in de stad lijken er steeds meer supermarkten bij te komen en dus ook meer verkooppunten", zegt CDA'er Anne Kuik. ,,Terwijl we in het preventieakkoord juist een daling hebben afgesproken. Dus moeten we stappen zetten. Want de verkoop van levensmiddelen en tabaksproducten op dezelfde plek is echt niet meer van deze tijd."


Voor de Video van dit Artikel klik hier
Bron: www.ad.nl