Taxus Taxi gaat ook op de Veluwe rijden; struikje is medicijn tegen kanker.

16-10-2021 14:39De Taxus Taxi verzamelt groen voor chemo-medicijn op de Veluwe

De Taxus Taxi verzamelt groen voor chemo-medicijn op de Veluwe.

Foto: Omroep Berg en Dal.


HARDERWIJK - Op steeds meer plaatsen in Gelderland rijdt tegenwoordig de 'Taxus Taxi'. Vrijwilligers komen snoeiafval van de taxus-struik ophalen en dat wordt dan verwerkt tot een medicijn tegen kanker. Een initiatief dat steeds meer navolging krijgt: Ook op de Veluwe gaat de Taxus Taxi binnenkort rijden. In Harderwijk heeft de gemeenteraad onlangs unaniem een motie aangenomen om het initiatief in te voeren.


Misschien heeft u hem ook wel in de tuin staan: de taxus. Het lijkt een doodnormale struik, maar dat is ie niet. De kleine taxustwijgjes bevatten een belangrijke stof waarmee het kanker-remmende medicijn Taxol kan worden gemaakt. "In het jonge schot -het eenjarige schot- daar zitten naaldjes aan", vertelt Werner Toonen van de Stichting Taxus Taxi. "En in die naaldjes zit een kanker-remmende stof. Daarom zamelen wij het snoeisel in om een medicijn tegen kanker te maken."


Ruim 4.360 chemokuren:


Stichting Taxus Taxi heeft afgelopen jaar inmiddels al meer dan 480 duizend kilo aan snoeiafval ingezameld. Hiermee kunnen ruim 4.360 chemokuren gemaakt worden voor mensen met kanker. En nu gaat de Taxus Taxi dus ook in Harderwijk rijden.


Trots:


"Ik ben supertrots", zegt Bert Holleman van Gemeentebelang Harderwijk daarover. "We hebben een motie ingediend en die motie is unaniem aangenomen. Dat betekent dat het college gaat onderzoeken of het mogelijk is om het in Harderwijk in te voeren."


De bekende Harderwijkse singer-songwriter Lisanne Spaander is ambassadeur van het Prinses Maxima Centrum voor kinderkanker. Ze is enorm enthousiast over het initiatief.: "Ik denk dat het heel mooi is om meer gebruik te maken van de natuur. Daarom steun ik dit initiatief om taxus in te zamelen. Het is de basis namelijk voor chemotherapie. Ikzelf heb ook chemotherapie gehad en ik ben er nog steeds. Dat gun ik heel veel andere mensen ook."


Grondstof:


De Harderwijkers hopen dat meer Veluwse gemeenten het voorbeeld gaan volgen. "Ja hoe mooi zou het zijn dat heel veel andere gemeentes hier op de Veluwe zeggen: hé dat is een hartstikke goed idee, dat gaan wij ook doen", zegt Bert Holleman. "Want zo maak je van afval een grondstof die heel erg goed gebruikt kan worden voor chemotherapie."


Wanneer de taxi concreet gaat rijden moet binnenkort bekend worden.


Bekijk hier de volledige reportage.
Bron: www.gld.nl/nieuws