Taxusinzameling loopt tot 21 augustus 2021.

16-08-2021 17:29De inzameling van Taxussnoeisel loopt nog tot en met vrijdag 20 augustus 2021.


Sinds begin juni is Stichting Taxus Taxi weer volop actief met de inzameling van taxussnoeisel in de strijd tegen kanker. Jaarlijks bieden duizenden donateurs hun snoeisel aan dat vervolgens gebruikt wordt voor chemotherapie.


Inmiddels zijn er al heel wat twijgjes van deze bijzondere venijnboom ingezameld, maar de strijd is nog niet gestreden. De inzameling loopt nog een tijdje door en uw snoeisel aanmelden is dan ook mogelijk tot en met vrijdag 20 augustus 2021.


Stichting Taxus Taxi hoopt volgens woordvoerder Werner Toonen het seizoen met een mooie eindsprint af te sluiten. De teller voor het ingezamelde snoeisel staat nu op 380.000 kilo. Het doel is om dit jaar 425.000 kilo in te zamelen. Verleden jaar had Taxus Taxi zich ook het doel gesteld om 425.000 kilo snoeisel in te zamelen. In een chemokuur zitten meer dan 7.300.000 taxusnaalden verwerkt.


"Ondanks dat dit destijds net niet behaald werd is er nu het volste vertrouwen dat het wel gaat lukken", aldus Toonen. "Dit betekent uiteraard niet dat de stichting nu op haar handen kan gaan zitten. We willen dan ook iedere taxus bezitter vragen de groene vingers nog enkele weken te laten wapperen. Door de taxushaag te snoeien, krijgt iemand met kanker de kans op een langer en gezond leven."


Met een leger vrijwilligers trekt Taxus Taxi jaarlijks ten strijde tegen de vreselijke ziekte kanker. Ieder jaar voorziet de stichting duizenden mensen van medicatie. In de taxus zit namelijk de stof Taxol dat een remmend effect heeft op de groei van kanker.


Woordvoerder Toonen: "Niet alleen particulieren, maar ook de partners van Taxus Taxi, waaronder hoveniers, begraafplaatsen en gemeenten laten zich weer van hun beste kant zien. Iedereen is volop aan het snoeien geslagen en laat de Taxi langs komen om het frisse goed op te halen."


Om taxussnoeisel om op te laten halen, kan via www.taxustaxi.nl een afspraak worden gemaakt.Chemotherapie heeft nare bijverschijnselen. Er wordt op verschillende universiteiten onderzoek gedaan naar de werkzame stof baccatine. Deze stof bevindt zich in de taxus baccata en dan vooral in de jonge naalden. De naalden van de taxus zijn giftig voor mens en dier. Maar in de geneeskunde wordt dit gif intussen ingezet op zieke cellen te vernietigen. Baccatine wordt na een chemische bewerking omgezet in het actieve bestanddeel van 'Taxol'. Wetenschappelijke experimenten hebben tot de aanmaak van de variant 'Taxotere' geleid. Er bestaat al een middel tegen kanker wat gemaakt is van de taxusbast, maar een medicijn van de naalden van de taxus zal op bepaalde gebieden geweldig zijn.
Bron: www.duiven-post.nl/nieuws/algemeen