Tekenen van darmkanker: waarom iedereen moet weten wat de 'BCA'-tekens zijn die de groei van een tumor aangeven?

13-08-2022 18:08

 

 

Auteur: TIMESOFINDIA.COM

 

 


De beste manier om prostaatkanker zelf te diagnosticeren, is door een PSA-bloedtest thuis te laten doen. U kunt altijd verwijzen naar de lijst met symptomen die bij de ziekte ontstaan. Als u denkt dat er iets niet in orde is, raadpleeg dan een arts voor een digitaal rectaal onderzoek, waarbij zij uw prostaat onderzoeken op eventuele knobbels.

 

 

 

 

 

Wat de pandemie ons vooral heeft geleerd, is dat we onze gezondheid voorop moeten stellen. En om dat te doen, is het cruciaal om te weten hoe ons lichaam functioneert en kleine veranderingen op te merken om te weten wanneer je aandacht nodig hebt.


Onder de vele enge kankers is darmkanker of darmkanker een veel voorkomende kanker in India en wereldwijd. Maar wist u dat er een manier is om uw lichaam in de gaten te houden om uw risico's te kennen? 

 

 

De methode staat bekend als BCA.

 

 

  • B staat voor 'bloeden uit je billen dus altijd controleren na toiletgebruik'
 
  • C staat voor verandering in normale stoelgang die langer dan 3-4 weken kan aanhouden
 
  • A staat voor buikpijn gepaard gaande met ernstige vermoeidheid en een gevoel van een knobbel in de buik.

 


Als deze symptomen langer dan 3 weken aanhouden, is het tijd om uw arts te raadplegen. We weten allemaal dat een vroege diagnose levens kan redden, dus het is het beste om uw symptomen aan uw arts te vertellen.

 


Darmkanker kan ook zonder enige moeite tot onverklaarbaar gewichtsverlies leiden. Dus misschien is het dieet niet veranderd of meer aan lichaamsbeweging gedaan, maar toch kunnen ze kilo's verliezen. Vaak staat darmkanker ook niet toe dat iemand zich volledig opgelucht voelt na het legen van zijn darm. Ze blijven het gevoel hebben dat hun maag niet helemaal geleegd is.


In sommige gevallen kan darmkanker ook het spijsverteringsafval dat door de darm gaat, blokkeren. Volgens de Britse National Health Services (NHS) staat dit bekend als darmobstructie. Dit kan symptomen veroorzaken zoals aanhoudende of incidentele buikpijn, onbedoeld gewichtsverlies, een opgeblazen buik en constant ziek zijn.


Hoewel deze kanker vaker voorkomt bij mensen boven de 50, kan het ook op jongere leeftijd voorkomen.


Er is wereldwijd onderzoek gaande bij het Institute of Cancer Research om een ​​bloedtest te ontwikkelen die helpt bij het opsporen van darmkanker in een vroeg stadium, vooral bij mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS). Dit zal de behoefte aan invasieve colonoscopieën verminderen.

 


Veelgestelde vragen:


Wat is darmkanker?


Darmkanker wordt in verband gebracht met de abnormale groei van kankercellen in de dikke darm, ook wel colon- of rectumkanker genoemd.

 


Wat zijn de symptomen van darmkanker?


Symptomen van darmkanker zijn onder meer een aanhoudende verandering in de stoelgang, rectale bloedingen, aanhoudende pijn in de buik en zwakte.

 


Hoe darmkanker diagnosticeren?


De 2 tests die kunnen helpen bij de diagnose van darmkanker zijn colonoscopie of CT-colografie.

 


Wat zijn de risicofactoren voor darmkanker?


Uw risico op het ontwikkelen van darmkanker hangt af van verschillende factoren, waaronder leeftijd, genetica en uw levensstijl.

 


Hoe verlaag je het risico op darmkanker?


Studies hebben aangetoond dat het eten van teveel rood en bewerkt vlees het risico op darmkanker kan verhogen. Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om deze voedselgroepen te beperken, in plaats daarvan meer vezelrijk voedsel, gezonde groenten, aan uw dieet toe te voegen. Bovendien kan regelmatige lichaamsbeweging ook het risico op kanker verkleinen.

 

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.