Tekeningen Fiep Westendorp in nieuw boek, opbrengsten naar Prinses Máxima Centrum.

06-05-2021 14:58UTRECHT - De nazaten van Fiep Westendorp hebben bij hoge uitzondering toestemming gegeven om tekeningen van de kunstenares te gebruiken voor een nieuw boek. Haar illustraties worden gebruikt in de dichtenbundel 'Word maar beter' van schrijver en acteur Mark Haayema. De opbrengsten gaan naar het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht.


Het boek is een bundeling van de teksten die de 35-jarige Haayema schreef in het ziekenhuis toen hij chemotherapie kreeg vanwege lymfeklierkanker. Haayema speelde onder meer in Sesamstraat, Woezel & Pip en Ja Zuster Nee Zuster.

Westendorp is een van de bekendste Nederlandse tekenaars van de afgelopen eeuw. Zij werkte veel samen met Annie M.G. Schmidt en verzorgde de tekeningen van onder meer Jip en Janneke. Ze werkte ook veel samen met Mies Bouhuys, voor wie ze boeken over de poezen Pom & Pim illustreerde.

Sinds de dood van Fiep Westendorp in 2004 verschenen er wel boeken met oud werk van Westendorp, maar deze werden allemaal geïnitieerd door de erven zelf. "Het werk van Fiep is nog altijd volop in de aandacht", stelt een woordvoerder van de Fiep Foundation. "Het is echter uitzonderlijk dat we samenwerken met een nieuwe schrijver; dat doen we maar zelden."

"Mark hebben we leren kennen omdat hij een theatervoorstelling maakte van Pluk van de Petteflet en het klikte heel goed. Hij heeft een zeldzame manier van denken die goed past bij de tekeningen van Fiep."
Bron: www.rtvutrecht.nl/nieuws