Telegraaf-correspondent Miriam Mannak (44) overleden.

28-12-2021 15:42Foto: Anthony Anex / EPA.


Op 24 december 2021 is correspondente in Zuid-Afrika Miriam Mannak overleden, meldt haar werkgever De Telegraaf.


Op 12 december 2021 kwam Mannak op Schiphol aan om de kerst weer eens met haar ouders in Friesland te vieren, schrijft de krant. Tien dagen later werd ze met hevige hoofdpijnen opgenomen in het ziekenhuis, waar na een scan een hersentumor werd geconstateerd. Die bleek enorm agressief en op 24 december 2021 overleed Mannak.


"De Telegraaf verliest in Miriam een bewogen, zeer actieve journalist die met hart en ziel van haar werk en Afrika hield. Altijd goed op de hoogte, ideeënrijk en met een indrukwekkend aantal contacten."


Volgens de krant gaat met Mannak een kind van Afrika verloren. Ze groeide op in Angola en vooral Rwanda. Op 14-jarige leeftijd vertrok ze met haar ouders naar Nederland, waar ze onder meer de school voor de journalistiek in Utrecht afmaakte en opleidingen Internationale Ontwikkelingsstudies en Amerikanistiek volgde aan de Universiteit van Amsterdam.


In 2004 vertrok ze met alleen een rugzak naar Kaapstad waar ze een tijdelijke baan had bij dagblad The Cape Times. Zuid-Afrika werd haar thuis waar ze zich als freelance journalist vestigde. Lastig en zeker geen luxe bestaan eerst, maar daar gaf ze niet om. Ze werd er een gerespecteerd journalist met een rij van internationale opdrachtgevers.

Bron: www.villamedia.nl