Tergooi Podcast over borstkankerzorg.

31-08-2020 17:46Oncologisch chirurg Alwine Hellingman en radioloog Esteban van Keulen in het Mammacentrum.

Eén op de zeven vrouwen krijgt te maken met borstkanker. In een nieuwe podcast vertellen oncologisch chirurg Alwine Hellingman en radioloog Esteban van Keulen waarom ze willen excelleren in de behandeling van borstkanker. En wat het Mammacentrum van Tergooi in Nederland zo bijzonder maakt.

Tergooi Podcast · #9 Chirurg Alwine Hellingman en radioloog Esteban van Keulen over borstkanker

Start deze podcast met de groene playbutton. Pauzeren is ook mogelijk. Scrollen in de tijdlijn kan ook.
Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. In het Mammacentrum van Tergooi vinden meer borstoperaties plaats dan in een academische ziekenhuis. Het centrum biedt borstkankerzorg van het allerhoogste niveau. Alwine Hellingman en Esteban van Keulen zijn twee van de drijvende krachten achter dit Mammacentrum. In de podcast vertellen ze wat hen drijft.


Oncologisch chirurg Alwine Hellingman werkt sinds 2018 in Tergooi. In de podcast vertelt ze: "In het Mammacentrum zijn we allemaal supergespecialiseerd, daardoor bieden we zorg op het hoogste niveau. Alleen daarom al ga elke dag met plezier naar mijn werk."


Esteban van Keulen is sinds 1996 als radioloog verbonden aan Tergooi. Zijn specialisatie: mammografie. Het Mammacentrum kwam in 2006 tot stand dankzij een financiële donatie. Van Keulen was er vanaf het begin bij betrokken. En nog steeds denkt hij mee over de inrichting en ontwikkeling van het centrum. Zo beschikt het centrum nu over een sfeervolle wachtkamer met bijzondere meubels en een groene wand. Ook op medisch gebied gebeurt er van alles. Zo kunnen patiënten tijdens echo's nu via een eigen tv-scherm meekijken met de radioloog.


Korten lijnen, snel schakelen:

Internisten, chirurgen en plastisch chirurgen zitten in het Mammacentrum bij elkaar op de afdeling. Dat maakt dit centrum bijzonder. Patiënten hoeven voor hun gesprekken en onderzoeken niet van de afdeling af. Dat geeft rust. Ook kunnen zorgverleners gemakkelijk bij elkaar binnenlopen om te overleggen. Gespecialiseerde mammacareverpleegkundigen houden intussen contact met de patiënten en leiden de logistiek in goede banen. Alwine: "Die korte lijnen zijn een belangrijk onderdeel van ons succes. We zijn een geoliede machine, we schakelen snel, het loopt. Patiënten hebben dat door, het geeft hen vertrouwen."


Borstsparend behandelen de trend:

De kunst is om de aaneenschakeling van de behandelingen goed te laten verlopen. Het draait om het samenstel tussen de chirurg, internist en bestralingsdokter. Bij operatieve ingrepen worden tegenwoordig borst en (oksel)klieren zoveel mogelijk gespaard. Dit biedt het meeste perspectief. Alwine: 'Ik leg vaak uit dat een amputatie niet per definitie de beste zorg is. Ik noem mijzelf een lokale dokter. Ik kan de kanker uit een borst halen, maar de cellen die uitzwemmen naar andere delen van het lichaam bereik ik met mijn operatie niet. De chemo-, immuno- en anti-hormonale therapieën van de internist zijn dan veel belangrijker. Die bereiken die uitgezaaide cellen op afstand.'


Verder in deze aflevering:

In dit podcast-interview komt ook de nauwe samenwerking aan bod met het Antoni van Leeuwenhoek. Daarnaast werpen Alwine en Esteban een blik op de toekomst: wat staat er binnen hun vakgebied te gebeuren? Hoe gaan zij om met hun emoties? Waar zijn ze trots op? Op deze en andere vragen krijgt u antwoord in deze boeiende en extra lange aflevering van de Tergooi Podcast.
Bron: www.tergooi.nl