Theo (60) dankt zijn leven aan simpele test: ‘Mannen, schaam je niet en laat je controleren’.

21-11-2021 18:27Auteur: Karl Flieger - ad.nl/delftTheo Vrolijk (links) dankt zijn leven aan de vroege ontdekking van zijn prostaatkanker. Hij en uroloog Tim Buddingh weten hoe cruciaal het is om over de ziekte te praten.

Theo Vrolijk (links) dankt zijn leven aan de vroege ontdekking van zijn prostaatkanker. Hij en uroloog Tim Buddingh weten hoe cruciaal het is om over de ziekte te praten. 

Foto: Thierry Schut.


PROSTAATKANKER: Theo Vrolijk (60) heeft zijn leven te danken aan een simpele test die hij toevallig liet afnemen door de huisarts. Het bleek zijn grote geluk: hij had een tumor in zijn prostaat en moest onder het mes. Vrolijk waarschuwt andere mannen: laat je PSA-waarde controleren. ,,Ik durf er niet aan te denken wat er was gebeurd als ik dat niet had gedaan.''


Het is december 2020. KvK-adviseur Theo Vrolijk (60) uit 's-Gravenzande heeft al een tijdje last van oorsuizen en wil daar wel eens het fijne van weten. Zijn huisarts onderzoekt hem, maar ziet geen grote problemen. ,,Als het erger wordt, kan ik je naar een KNO-arts doorverwijzen", is zijn advies.


,,Ik vond dat prima", zegt Vrolijk nu, bijna een jaar later. ,,Maar toen ik bij de deur was, schoot me iets anders te binnen. Ik vroeg of mijn PSA-waarde kon worden gemeten. De huisarts vond het niet echt noodzakelijk, maar op mijn verzoek werd er toch bloed afgenomen. Ik had er eigenlijk nooit bij stilgestaan, maar ik zit middenin de leeftijdsgroep waar ze het steeds over hebben. Het leek me geen kwaad kunnen."


Over prostaatkanker wordt niet gesproken:


Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij mannen van 55 jaar en ouder. Toch is de ziekte omgeven met taboes. Mannen praten er niet graag over en een meerderheid van de 55-plussers heeft zich nog nooit laten testen. Dit blijkt uit onderzoek van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum (PKC) in Delft, uitgevoerd in het kader van Movember. Deze maand staat in het teken van prostaatkanker, teelbalkanker en de gezondheid van de man in het algemeen.


Geen Zorgen:


Een test en een week later zit Vrolijk weer in de praktijk van zijn huisarts. De uitslag is bekend en de arts is niet blij. ,,Theo, zei hij, je waarden zijn hoger dan ze zouden moeten zijn. Na de feestdagen gaan we dit nog een keer doen. Gek genoeg vond ik het niet leuk om te horen, maar ik maakte me nog geen zorgen. Oké, ik had wel eens een beetje moeite met plassen, maar daar had ik een prostaat-verkleinend middeltje van Vogel voor gekocht en dat hielp. Je staat er niet bij stil dat je wel eens échte prostaatproblemen zou kunnen hebben."


PSA, wat is dat?


PSA, Prostaat Specifiek Antigeen, is een eiwit dat normaal bij mannen in geringe mate in het bloed aanwezig is. Het wordt gevormd in het klierweefsel van de prostaat, zowel in een gezonde als in een zieke prostaat. Een zieke prostaat geeft meer PSA af in het bloed. Dat kan het geval zijn bij een goedaardige prostaatvergroting, prostaatontsteking en vooral bij prostaatkanker.


Dat besef groeit als ook de tweede PSA-test te hoge waarden aangeeft. Met een verwijsbriefje van de huisarts gaat Theo Vrolijk naar de afdeling Urologie van het HagaZiekenhuis. Hij ondergaat er een MRI-scan, een echo en een biopsie en krijgt te horen dat de uitslag zo snel mogelijk met hem zal worden gecommuniceerd. ,,Zelfs toen maakte ik me nog geen zorgen. Toen ik in februari naar het ziekenhuis moest voor de uitslag, ben ik alleen gegaan. Mijn vrouw wilde wel mee, maar ik vond dat niet nodig. Het zou allemaal wel meevallen, dacht ik."
Bron: www.ad.nl