Tijdens behandeling verblijven patiënten met oogmelanoom in hotel.

12-11-2020 17:20Patiënten worden gedurende de behandeling elke dag in het LUMC gecontroleerd.


Patiënten met oogmelanomen die bestraling krijgen worden sinds vorige week ondergebracht in het ibis Leiden Centre hotel vlakbij het LUMC. De afdeling Oogheelkunde hoopt hiermee de druk op de verpleging door de coronacrisis te verlichten. Patiënten worden gedurende de behandeling elke dag in het LUMC gecontroleerd. 


"Het LUMC is het grootste centrum in Nederland voor diagnostiek en behandeling van oogkanker, ook wel oogmelanoom genoemd", vertelt oogarts Marina Marinkovic. "Wij zien 90% van alle patiënten met een oogmelanoom." De helft van deze patiënten wordt behandeld door het plaatsen van een Rutheniumschildje op het oog.Vermijden openbare plekken:

"We plaatsen dit radioactieve schildje via een operatie op het oog en dit blijft een aantal dagen zitten. Je hebt dan dus continue bestraling van de tumor." Ondanks dat er vrijwel geen straling vanuit het oog naar de omgeving doordringt, zitten er verschillende wettelijke regels aan verbonden. Zo mogen patiënten zich niet op de openbare weg begeven. Ze verblijven daarom op de afdeling Oogheelkunde.

  


Ontheffing verpleging buiten ziekenhuis:

"De druk op onze verpleging neemt door de coronacrisis toe en aangezien deze patiënten eigenlijk niet veel zorg nodig hebben zijn we op zoek gegaan naar een oplossing." Een hotel in de buurt bleek bereid om deze patiënten onder te brengen. Marinkovic: "Ook hebben we voor de duur van de coronacrisis een tijdelijke ontheffing gekregen van de autoriteit stralingsveiligheid (ANVS) om deze patiënten daar te plaatsen." 


Minder druk, meer privacy:

De eerste patiënt ging afgelopen week naar het hotel. "De eerste nacht moet er een naaste bij de patiënt blijven slapen", vertelt Marinkovic. "Het enige waar het hotel rekening mee moet houden is dat er in de kamer 1 meter afstand tot de patiënt gehouden kan worden in verband met straling. Bedden worden daarom uit elkaar geplaatst."


Patiënten komen elke ochtend naar het ziekenhuis voor controle. Omdat ze niet de openbare weg op mogen is gekozen voor een hotel dichtbij het LUMC. "We merken dat patiënten het fijn vinden dat ze meer privacy en meer beweegruimte zullen hebben dan hier bij ons op de verpleegafdeling. Aan de andere kant kunnen wij onze verpleging iets ontlasten, een win-winsituatie dus", zegt Marinkovic. 


Evaluatie:

Het gaat om ongeveer 120 patiënten per jaar die deze behandeling ontvangen. Patiënten worden alleen met toestemming van de artsen en de patiënt zelf ondergebracht in het hotel. Het onderbrengen van patiënten in een hotel wordt in overleg met de inspectie en na evaluatie eventueel verlengd als het goed bevalt.  

Bron: www.zorgkrant.nl