Tim (37) ontdekte teelbalkanker: ‘Simon Keizer heeft mijn leven gered’.

04-12-2019 17:35
In het programma 'For One Night Only' gingen acht BN'ers naakt om aandacht te vragen voor prostaat- en teelbalkanker. Dat is gelukt - en hoe. Het redde het leven van Tim van Hulten.


Tim deed na het programma een check en ontdekte een bobbeltje dat er niet hoorde te zitten. Hij herstelt momenteel van de operatie, wij belden hem op.


Teelbalkanker:

"Qua leeftijd zat ik in de risicogroep", vertelt Tim. "Ik had nog nooit zoiets gecheckt. Dus na het programma deed ik een kleine controle. Ik had meteen door: dit is niet goed." Een dag later gaat hij naar de huisarts die hem doorverwijst het Antonius Ziekenhuis in Leidsche Rijn.


"De echo was al ongemakkelijk, maar toen kwam er een arts bij, en nog één, en nog één. De alarmbellen gingen af."


Onmiddellijk moet hij zich melden in het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. "Er werd bloed geprikt, een longfoto gemaakt, er werd een verpleegkundige bij geroepen en een uroloog. Ze wisten niet precies wat het was, maar het had alle schijn van teelbalkanker. Ik moest geopereerd worden. Tijd om af te wachten, hadden we niet. Het risico zou te groot worden."


Tumor:

De volgende dag gaat Tim, vergezeld door zijn vriendin, naar het UMC. "Er moest zaad worden ingevroren, contracten getekend. Ineens ben je bezig met de vraag of je nog een kinderwens hebt. Gelukkig hebben we een leuk zoontje van zes. Verder waren we niet met die vraag bezig. Het duurde lang en ik dacht: jongens, ik moet over anderhalf uur onder het mes. Schiet nou op."


Inmiddels is het anderhalve week geleden dat Tim geopereerd is. "Het doet pijn en ik ben moe.


Vorige week vierde ik mijn verjaardag. Het was de raarste ooit. Ben al blij als het me lukt om drinken te halen. Verder is het nu afwachten. De tumor was een paar centimeter, maar is eruit en moet onderzocht worden. We weten dat het kwaadaardig was, maar los daarvan zijn er nog veel vragen. Woensdag hoor ik of er nog een nabehandeling, in de vorm van chemo of radiotherapie, nodig is. Maar het grootste gevaar is geweken."


'Simon, bedankt'

Tim kroop in de pen om Simon Keizer te bedanken, want: "Als ik Simon en zijn avonturen niet had gevolgd, had het heel slecht uit kunnen pakken. Ik vind het heel bijzonder dat dit programma me een hoop leed heeft bespaard. Hij stuurde terug: 'Wow heftig, een heel goed herstel gewenst'. Ik had überhaupt geen reactie verwacht, dus dat was leuk."


"Praat er met elkaar over", adviseert Tim ten slotte. "Ik had het nog nooit met mijn vrienden of kennissen over teelbalkanker of prostaatkanker gehad, terwijl het zo belangrijk is." Zijn vriendin deelde het onderstaande bericht, waar zowel Jan Versteegh als Simon Keizer op reageerden.


Hoe je controleert op teelbalkanker? Rol de zaadbal voorzichtig tussen duim en wijsvinger. Voelt het anders dan normaal, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de huisarts.