Toen Martin zijn beste vriend aan kanker verloor, richtte hij met anderen Team Westland op.

03-03-2020 16:36


Auteur: Nicolette van der Werff - ad.nl/westland.Martin Boonstra had voor de oprichting van Team Westland nog nooit op een racefiets gezeten. 

Foto: Van Der Werff Nicolette.

Van wieg tot grafToen hij het moeilijk had met het overlijden van zijn beste vriend besloot de weg- en waterbouwer, met andere Westlanders, een daad te stellen. De gevolgen waren ongekend. Deze keer in de rubriek Van wieg tot graf het levensverhaal van Martin Boonstra (20 december 1963 - 10 februari 2020).

Martin verloor zijn beste vriend aan kanker. De mannen waren samen opgegroeid in Monster en het verlies deed pijn. Toen hij hierover sprak met zes andere Westlanders in de sauna van hun sportschool besloten de mannen een daad te stellen. Ter plekke werd Team Westland opgericht om op de 'Alpe d'Huzes' geld op te halen voor kankeronderzoek.

Dat Martin nog nooit op een racefiets had gezeten, maakte niet uit. Hij was in de veertig en in de kracht van zijn leven. Toen Team Westland daadwerkelijk voor het eerst op de top van de, nogal kale, Franse berg stond, merkten ze op dat er toch op z'n minst een frietkraam moest komen en wat tentjes waar je wat kon drinken.Weet je wel wat die vlaggen voor geld ophalen

Martin.Het jaar daarop hadden ze wat spullen bij zich. Onder meer een vrachtwagen die, eenmaal uitgeklapt, ook een lounge en een terras met uitzicht bood. RTL schoot in de stress van de grote vlaggen die volgens de tv-zender het beeld verstoorden. ,,Weet je wel wat die vlaggen voor geld ophalen", zei Martin die geen enkele banier verwijderde. Inmiddels bestond Team Westland uit vier fietsploegen. Ieder jaar dat volgde, werd dit verdubbeld. Totdat de Alpe d'Huez te klein werd en Team Westland verhuisde naar een eigen berg, de Tourmalet. Heel Westland stak de handen uit de mouwen. Met kleine en grote initiatieven zijn ondertussen miljoenen euro's opgehaald.


Commercieel talent:

Martin was van huis uit een weg- en waterbouwer. Maar hij was ook een commercieel talent. Door heel Europa, en daarbuiten, legde hij eb-en-vloedvloeren aan die bevloeiing van planten van onderaf verzorgen. Hij hield van zijn werk. En zijn verantwoordelijkheidsgevoel maakte dat hij áltijd voor klanten bereikbaar wilde zijn. Híj was immers degene die de opdrachten moest binnenhalen waardoor vele betonwerkers een inkomen hadden.


Toen Martin op een dag op de fiets door zijn eigen vrouw werd ingehaald, weet hij dat lacherig aan de hongerklop. Humor was ook een groot talent van hem. Maar er bleek meer aan de hand. De diagnose ziekte van Kahler (beenmergkanker) was hard en onverbiddelijk. In de jaren die volgden, waren de behandelingen zwaar. Thuisblijven deed hij echter niet. Daar was zijn verantwoordelijkheidsgevoel te groot voor.

 


Met deze bekeuring staat zijn koninklij­ke onderschei­ding op losse schroeven

Instanties.Martin hield van mensen en vooral van zijn gezin. Toen hij besefte dat hij zijn dochter nooit zou zien trouwen, boekte hij een fotoshoot waarin zij een witte bruidsjurk droeg en hij de tranen van ontroering in zijn ogen had. Hij was trots op zijn zoon en ook op zijn vrouw, die het benauwd kreeg toen Martin een vette prent ontving voor te hard rijden op z'n motor. ,,Met deze bekeuring staat zijn koninklijke onderscheiding op losse schroeven", meldden instanties haar. Maar het kwam goed. Het was de burgemeester zelf die Martin op zijn sterfbed een lintje opspeldde als dank en erkenning voor wat hij allemaal presteerde. Martin zelf concludeerde: Ik heb eruit gehaald wat erin zat. Na een geweldige verzorging door personeel en vrijwilligers in hospice Beukenrode stierf Martin Boonstra op 56-jarige leeftijd.
Bron: www.ad.nl