Toezichthouder VS: geen bewijs dat telefoons kanker veroorzaken.

13-02-2020 16:15   

Beeld: AFP.                     
Volgens de Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration (FDA) is er geen bewijs dat smartphones kanker veroorzaken.


Dat concludeert de toezichthouder na het bestuderen van 125 onderzoeken bij dieren en 75 onderzoeken bij mensen. Uit die onderzoeken is geen "consistent verband tussen straling van radiogolven en tumoren of kanker gevonden", aldus een rapport van de FDA. 


"Het bewijs dat wel bestaat, laat zien dat de kans op kanker kleiner is dan bij natuurlijke oorzaken van de ziekte", vervolgt de verklaring.


Meer onderzoek gewenst:

Toch denkt de FDA dat er meer onderzoek nodig is om mogelijke gevaren definitief uit te sluiten. De dieronderzoeken zouden geen goed beeld geven, omdat zij telefoons niet gebruiken zoals mensen dat doen. 


De onderzoeken bij mensen baseerden zich ook voornamelijk op vragenlijsten voor patiënten of familieleden. Hierdoor zouden ze niet zo'n compleet beeld schetsen als bij onderzoeken naar praktisch gebruik. De FDA hoopt daarom dat er in de toekomst nog meer onderzoek wordt gedaan.


5G binnen de normen:

Die kritiekpunten zijn volgens de FDA echter geen reden tot zorg. Ook niet bij 5G: hoewel de frequenties hiervan hoger zijn van bij 4G, bevinden deze zich nog binnen de normen waar mensen aan blootgesteld kunnen worden. 


Het Nederlandse RIVM concludeerde onlangs voorzichtig dat 5G veilig voor gebruik is. Dat hield een groep demonstranten in januari echter niet tegen.


Kijk ook: Samsung Galaxy Z Flip:Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's
Bron: www.rtlnieuws.nl