Tom was een creatieve duizendpoot en Delftenaar in hart en nieren.

09-04-2020 21:15


Auteur: Peter van de Stadt - ad.nl/delftTom Wagemans in het Vermeer Centrum Delft, met een door de Chinese kunstenaar Wan Li gemaakt bord met een afbeelding van 'daer een signeur syn handen wascht in een doorsiende kamer', een verloren schilderij van Vermeer. 

Tom Wagemans in het Vermeer Centrum Delft, met een door de Chinese kunstenaar Wan Li gemaakt bord met een afbeelding van 'daer een signeur syn handen wascht in een doorsiende kamer', een verloren schilderij van Vermeer.

Foto: Fred Leeflang.

De Delftdag, de Delfiade, Delft 750 jaar Stadsrechten, de Russische Week en niet te vergeten de keramiekmarkt Delft Ceramica. Delftenaar Tom Wagemans stortte zich altijd met hart en ziel op evenementen voor zijn stad. Dinsdagavond overleed hij op 71-jarige leeftijd in een hospice in zijn woonplaats, aan de gevolgen van kanker.

Wagemans heeft in de loop van zijn leven vele beroepen gehad. Zo werkte hij een tijd als touroperator in Italië en was hij in zijn laatste jaren voor zijn pensionering actief in het sorteercentrum van Albert Heijn in Delfgauw. Hij was bepaald geen man om rustig in zijn stoel te gaan zitten, voor én na zijn pensionering. 

Ook Herman Weyers (63), directeur van Vermeer Centrum Delft, kende hem als een niet te stoppen organisator. ,,Tom was vanaf ongeveer 1980 in Delft actief als zelfstandig ondernemer in de toeristische en evenementenbranche. Zijn grootste en langdurigste succes was Delft Ceramica, dat hij dit jaar voor de, geloof ik, 19de keer zou gaan organiseren. Al zijn evenementen zijn zonder overheidssteun georganiseerd. Als het niet zonder subsidie kon, dan was het niet goed genoeg doordacht, vond hij. Zelf heb ik in mijn beginjaren als evenementenorganisator veel van Tom geleerd. Ook hoe je het niet moest doen. Tom was iemand die met de meest briljante en op de maatschappij vooruitlopende ideeën kwam."


Tuindating:

Creatief was Wagemans tot laat in zijn leven. Zo bedacht hij in oktober vorig jaar nog het zogenoemde 'tuindating'. ,,Als je nou wel groene vingers hebt, maar geen tuin of tijd om ervoor te zorgen, dan heb ik de oplossing: tuindating. We koppelen tuineigenaren en hobbytuinders aan elkaar", vertelde hij tegen AD Haagsche Courant. Hoewel Wagemans geen geboren Delftenaar was (zijn wieg stond in het Limburgse Holtum) voelde hij zich volgens eigen zeggen wel 'Delftenaar in hart en nieren'.


Delft Ceramica zou deze zomer, op 18 en 19 juli 2020 op de Markt, al niet doorgaan vanwege het coronavirus. Herman Weyers: ,,Dat is nog in overleg met Tom besloten.


In 2021 organiseren we een nieuwe editie, mede als eerbetoon aan Tom."Bron: www.ad.nl