Ton (72) verloor zijn vrouw aan kanker en fietst nu een monstertocht voor kankeronderzoek: ‘Geld doneren is te makkelijk’.

16-01-2021 17:03
Auteur: Morvenna Goudkade - ad.nl/alphen
Boskoper Ton Snabel met zijn fiets.

Boskoper Ton Snabel met zijn fiets.

Foto: Pim Mul.


Een monsterwielertocht. Dat is de Tour for Life, waarmee geld wordt ingezameld voor kankeronderzoek. Het wordt afzien, maar dat houdt Boskoper Ton Snabel (72) niet tegen. Hij verloor veel naasten aan kanker, onder wie zijn vrouw Ria. Wielrennen was hun gezamenlijke passie. Dus rijdt Ton voor Ria.

Snabel is al in training, al duurt het nog even voordat de tourrit zal plaatsvinden. De Boskoper heeft er net een rondje op de racefiets opzitten. ,,In de winter rijd ik een paar keer per week 75 kilometer. Mijn voorbereiding ga ik geleidelijk aan intensiveren. Langere tochten fietsen, hopelijk een paar keer naar Limburg of de Ardennen."

Het is zijn voornemen voor 2021: meedoen aan de Tour for Life, die wordt gehouden van 29 augustus tot en met 5 september. Zijn ticket heeft hij op zak, net op tijd, want de monstertocht is inmiddels helemaal uitverkocht.


,,Ik was al jaren van plan om iets te doen voor kankeronderzoek", zegt Snabel. ,,Zelf ben ik helaas te vaak geconfronteerd met deze ziekte. Door het overlijden van mijn vrouw, zus, zwagers en schoonzussen. Ik voel het bijna als mijn plicht om af te moeten zien, voor hen die veel meer moesten afzien."
Wielrennen was extra leuk, omdat mijn vrouw Ria het ook ging doen en we vaak samen reden.

Ton Snabel.
Geld ophalen:

Hij heeft in zijn leven veel mooie tochten gefietst, klassiekers zoals Luik-Bastenaken-Luik, maar deze tocht wordt anders, zegt hij. ,,Het is nu niet fietsen om het fietsen. Ik wil serieus geld ophalen voor het goede doel. Inmiddels heb ik zo'n 4000 euro bij elkaar en ik ga door met inzamelen tot en met de Tour."


Ton Snabel is altijd boomkweker geweest en daarnaast een groot sportliefhebber. ,,Ik heb vroeger veel gevoetbald, vanaf mijn dertigste ging ik wielrennen en later kwam schaatsen er nog bij. Maar wielrennen was extra leuk, omdat mijn vrouw Ria het ook ging doen en we vaak samen reden."


Hij vertelt over vakanties in de Alpen, met de racefiets. Over een tocht met Ria door de Vogezen. Over samen de Alpe d'Huez bedwingen. Maar toen sloeg het noodlot toe. ,,Ria was topfit, we hadden in augustus nog een grote tocht gefietst. In december werd ze ziek en ging de medische molen in. Het bleek een heel agressieve vorm van kanker. Niets meer aan te doen. Een paar maanden later is ze gestorven, op haar 47ste."Tekst gaat verder na de foto:


 

Ria, de overleden vrouw van Ton Snabel, op de fiets in de bergen.

Ria, de overleden vrouw van Ton Snabel, op de fiets in de bergen.

Foto: Pim Mul. 
 


Draad oppakken:

Zie dan de draad maar weer op te pakken, met jonge kinderen, zegt de Boskoper. ,,Maar ik ben weer gaan fietsen. Mijn zoontje had er ook plezier in. Toen hij dertien was zijn we op fietsvakantie gegaan, in de Pyreneeën. Een prachtige tocht gemaakt samen."


Het leven ging verder, tot kanker vijf jaar geleden weer terugkeerde. Snabel verliest in korte tijd een zus, twee schoonzussen en twee zwagers. ,,Het was heel zwaar. Toen ik hoorde over de Tour for Life, heb ik me aangemeld. Je fietst voor het Daniel den Hoed Fonds, dat financiert kankeronderzoek. Ik kan het nu nog doen, maar ik moet niet te lang meer wachten. Deze zomer word ik al 73."Ik wil er echt veel meer moeite voor doen. Ik wil het vóelen.

Ton Snabel.Pittig:

De Tour for Life is behoorlijk pittig. De deelnemers starten in Italië en rijden via Frankrijk en België naar Nederland. Door de Alpen, de Jura, de Vogezen en de Ardennen, om te eindigen in het Zuid-Limburgse heuvelland. Een afstand van1300 kilometer in acht dagen, waarbij vooral de 19.000 hoogtemeters zwaar tellen. Het is berg op, berg af, weet Snabel. ,,Dagelijks fiets je zo'n 160 kilometer, dan is op zich niet zo zwaar, maar die hoogtemeters ga je voelen, die gaan in de benen zitten."


Waarom dan toch kiezen voor zo'n monstertocht? Hij kan toch ook gewoon doneren aan het KWF? ,,Nee, dat is te makkelijk. Ik wil er echt veel meer moeite voor doen. Ik wil het vóelen."

Bron: www.ad.nl