Topklinische erkenning voor afdeling Urologie van het Catharina Ziekenhuis.

25-06-2020 18:16

De afdeling Urologie van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft een landelijke erkenning op het gebied van topklinische zorg gekregen. Dat betekent dat er sprake is van uitstekende patiëntzorg, voldoende opleidingsmogelijkheden en wetenschappelijk onderzoek. Verpleegkundig specialist Francoise van de Ven: "Dit is de erkenning dat we op de goede weg zijn. We willen de hoogst mogelijke kwaliteit op het gebied van prostaat-, nier- en blaaskanker."


Tekst gaat verder onder de Foto: 

Verpleegkundig specialist Francoise van de Ven en uroloog Evert Koldewijn.

Uroloog Evert Koldewijn: "Het zit niet zo in mijn Tukkerse aard om te roepen hoe goed we zijn, maar als je op een rijtje zet wat we allemaal doen, dan is dat best indrukwekkend. Zo hebben we onlangs de 1500ste brachytherapie uitgevoerd." Bij brachytherapie worden radioactieve zaadjes in de prostaat gebracht. Groot voordeel van deze techniek is dat er minder gezond weefsel wordt bestraald en dat de bijwerkingen beperkt blijven. Koldewijn begint te glimmen: "Ik ben hier in op maandag 3 juli 2000 begonnen en op dinsdag 4 werd toen de eerste 'brachy' gedaan. Daar was ik bij en nu hebben we onlangs de 1500ste gedaan. Dat moeten we eens gaan vieren als het straks weer mag."


Robotchirurgie:

Ook de inzet van robotoperaties mag niet onvermeld blijven. "Complexe blaas- en nieroperaties doen we hier tegenwoordig met de allernieuwste Da Vinci Xi robot. De prostaatoperaties gaan naar het Prospercentrum in Nijmegen. Daar opereren de urologen van het Catharina Ziekenhuis, het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen en het Radboud UMC met zo'n zelfde robot. De kans dat we alle kankercellen kunnen verwijderen lijkt groter en het risico op bijwerkingen als incontinentie en erectieproblemen is kleiner. Bovendien verloopt de operatie sneller en met minder bloedverlies. Patiënten hebben minder pijnklachten en ze herstellen sneller. Na de operatie komen die patiënten overigens meteen terug naar Eindhoven. Alle verder nazorg doen we hier."


Wat Koldewijn het allerbelangrijkst vindt, is dat zijn afdeling patiënten met prostaatkanker meerdere behandelingen aan kan bieden. "Er is niet één behandeling het beste. Opereren is niet per se beter dan bestralen, of inwendig bestralen. We proberen echt onafhankelijk advies te geven. Het is heel belangrijk dat de patiënt meebeslist. Bij shared decision zijn patiënten veel tevredener en kunnen ook beter omgaan met bijwerkingen."


Francoise van de Ven roemt ook de groepsvoorlichting. "Onze patiënten worden uitgebreid geïnformeerd. Zo weten ze wat ze tijdens en na de operatie kunnen verwachten. Mannen die nog last hebben van incontinentie, erectieproblemen of conditieverlies krijgen praktische tips wat ze hieraan kunnen doen. Ons concept wordt inmiddels door andere ziekenhuizen overgenomen."


Fusiebiopten:

"Sneldiagnostiek is ook onze kracht. Na de verwijzing van de huisarts is er binnen twee weken zowel een diagnose als een behandelplan." Koldewijn: "Als het gaat om de diagnostiek van prostaatkanker lopen we voorop met onze fusiebiopten. Soms zie je op een MRI-scan een afwijking van de prostaat. Een biopt nemen, de stap erna, doe je echter met echografie. Dat is een heel andere techniek en dan is het niet altijd makkelijk om de juiste gebieden te herkennen. Wij zijn een jaar of zes geleden begonnen de beelden van de MRI in te lezen in het echo-apparaat. Nu kunnen we die afwijkende gebieden veel makkelijker vinden in de echo en dus veel gerichter en veel minder prikken. Dat scheelt de patiënt enorm veel ongemak."


Niertumoren:

Ook in de nierchirurgie lopen we voorop. Met name op het gebied van gedeeltelijke tumoren. "Als je vroeger een niertumor had, werd de hele nier weggehaald. Nu kijken we eerst of de tumor zelf eruit gehaald kan worden. Dat doen we bijvoorbeeld met die Da Vinci Xi robot. Klinkt allemaal logisch, maar dat is pas iets van de laatste jaren. Of we kiezen voor cryoablatie. Daarbij wordt de tumor bevroren. Die techniek wordt vooral bij kleinere niertumoren toegepast. Als een van de weinige in Nederland voert het Catharina Ziekenhuis die operatie uit."


Meer topklinische zorg:

Ook het Catharina Kanker Instituut en de afdelingen Vaatchirurgie, Neurologie, Maag-, darm- en leverziekten, Bariatische chirurgie en Gynaecologische oncologie van het Catharina Ziekenhuis zijn opgenomen in het Topklinisch Zorgregister.
Bron: www.catharinaziekenhuis.nl