Topman Moderna: “Vaccins tegen kanker mogelijk tegen 2030”.

09-04-2023 17:09

 

 

 

Themabeeld

Themabeeld 

Foto: Shutterstock.

 
 
 
 
 
 
 
 
Het Amerikaanse farmabedrijf Moderna werkt aan baanbrekende vaccinatie-technologie die volgens experts miljoenen levens kan redden. De bewuste vaccins zouden tegen 2030 klaar zijn, en onder andere kanker, hartziektes, en auto-immuunziektes kunnen voorkomen.
 
 
Het gaat om een voortzetting van het onderzoek naar de mRNA-technologie waar ook de vaccins tegen het coronavirus van Moderna (en Pfizer) op gebaseerd zijn. Daarbij worden synthetische mRNA-moleculen in het bloed geïnjecteerd, waardoor het lichaam bepaalde proteïnes aanmaakt, die dan weer de gewenste reactie van het immuunsysteem uitlokken. Bij een vaccin tegen kanker zou het immuunsysteem dus kankercellen leren herkennen en vernietigen, zonder gezonde cellen te viseren. Daarvoor moeten de onderzoekers wel de juiste (unieke) proteïnes op kankercellen identificeren.
 
 
De studies die Moderna uitvoert tonen volgens dokter Paul Burton, de chief medical officer van het bedrijf, “groot potentieel”. Volgens de wetenschappers van het bedrijf is dankzij de grote financiële investeringen in coronavaccins op amper 12 tot maanden tijd 15 jaar aan vooruitgang geboekt in het onderzoek.
 
 
 
Volgens Burton zouden dergelijke vaccins “tegen allerlei ziektes” over vijf jaar beschikbaar moeten zijn. “Deze technologie kan toegepast worden op allerlei ziektes: kanker, besmettelijke ziektes, cardiovasculaire ziektes, auto-immuunziektes. Ze zullen heel efficiënt zijn, en honderdduizenden of misschien wel miljoenen levens redden. We zullen gepersonaliseerde kankervaccins tegen verschillende types tumoren kunnen aanbieden. We zullen mRNA-therapieën hebben voor zeldzame ziektes die voorheen ongeneeslijk waren. En over tien jaar zullen we leven in een wereld waarin je de genetische oorzaak van een ziekte kan identificeren, en relatief eenvoudig genezen.”
 
 

Investeringen:

 

Al waarschuwt Burton wel dat die versnelde vooruitgang enkel mogelijk is als het huidige investeringsniveau in het onderzoek aangehouden wordt. Ook professor Andrew Pollard, directeur van de Oxford Vaccine Group en voorzitter van het Britse Joint Committee on Vaccination and Immunisation is die mening toegedaan. “Met de dreiging van een militair conflict in Europa bestaat het risico dat de aandacht voor vaccins verslapt, dat we geen gebruikmaken van het momentum en het technologische inzicht dat we gedurende de coronapandemie hebben vergaard.”
 

Dat zou volgens Pollard een fout zijn. “Als je eens goed nadenkt over wat we zelfs in vredestijd investeren in legers… Pandemieën zijn een veel grotere dreiging, want we weten dat we er ooit opnieuw mee geconfronteerd zullen worden. Maar we investeren daar niet eens zoveel in als het kost om één kernonderzeeër te bouwen.”

 

 

 

Bron: www.nieuwsblad.be