Tour de Schalkwijk was dit jaar weer leuk en spannend.

26-07-2021 16:45Wytske Geerdes van ploeg Diks Fruit rijdt een goede race.

Foto: Richard Thoolen.SCHALKWIJK Vorige week vond de 51e editie van de Tour de Schalkwijk plaats. Dit bijzondere evenement had vorig jaar geen doorgang kunnen vinden en ook dit jaar leek corona voor roet in het eten te zorgen. De organisatie was blij dat zij met de nodige maatregelen de Tour toch door konden laten gaan. Meer dan 100 kinderen tussen de 9 en 12 jaar hebben veel plezier beleefd aan de Tour die dit jaar ook nog eens ongekend spannend was.


DE TOUR Van 17 t/m 24 juli 2021 vond de Tour plaats die bestond uit twee tijdritten op de zondag, een puntenkoers op woensdag en op de overige dagen een etappe. Net als in de Tour de France werden er klassementen verreden en konden de renners een trui verdienen. Een felbegeerde trui was de gele trui die dit jaar bij diverse renners om de schouders heeft gezeten. Pas bij de laatste tijdrit van de Tour werd uitgemaakt wie de gele trui dit jaar in ontvangst mocht nemen.Ik fiets gewoon altijd op mijn allerhardst.GELE TRUI:


De strijd om de gele trui ging tussen Quint Vermeulen van ploeg Toekomst Vastgoed en Tijs van Zijl van ploeg Prorepair. De gele trui wisselde tijdens de Tour tussen deze wielrentalenten. De uiteindelijke beslissing zou gaan vallen in de laatste tijdrit, waar Quint van start ging met maar 6 seconden achterstand op Tijs. De nieuwe speaker Joost Geerdes, die het stokje had overgenomen van Henk van Gestel, voerde de spanning nog wat op door te stellen dat er werkelijk alles mogelijk is bij een individuele tijdrit en door de gereden tijd van Quint nog niet openbaar te maken. Tijs gaf alles wat hij in zich had en kwam bezweet over de finish. Tergend langzaam maakte Joost eerst de tijd van Quint kenbaar. Een supersnelle tijd van 2.58 minuten. Daarop werd het stil in het gehele dorp in afwachting van de tijd die Tijs had neergezet. Toen Joost openbaarde dat Tijs precies dezelfde tijd had neergezet om het parcours van 1,8 kilometer af te leggen ontstak het gehele dorp in gejuich en applaus. Reactie van de trotse Tijs: ,,Vorige keer was ik op de 20ste plaats geëindigd. Maar ik ben altijd blijven geloven in mezelf en fiets gewoon altijd op mijn allerhardst. Ik vind het heel leuk dat ik dit nog mag meemaken."LEUK OM TE WETEN:


Het behalen van truien geeft een extra dimensie aan de Tour, maar is niet het belangrijkste. Het hebben van plezier staat voorop. Zo mochten kinderen die wat onfortuinlijk ten val waren gekomen of zich even niet lekker voelden tijdens een rit de rit over doen. En zo kreeg de nummer 2 van deze Tour net zoveel waardering als de nummer 1. Vermeldenswaardig is dat de snelste tijd van 2.57 minuten werd neergezet door Abel Schuurman van de H.A.D. ploeg. Beste meisje is Fleur van Oort van ploeg Prorepair. Strijd om de 3e plek ging tussen Jop van Dijk en Thom de Kruijf, beiden van ploeg Domcity. Beiden zetten een zeer snelle tijd neer, maar Jop blijft Tom net genoeg voor om de derde plaats op het erepodium te behalen.VAN BUITEN:


Hoewel de Tour in eerste instantie bedoeld is voor kinderen die in Schalkwijk wonen, staat de organisatie in voorkomende gevallen toe dat een kind daarbuiten deelneemt. Voorwaarde die dan gesteld wordt is dat het kind gedurende de Tour een slaapplaats in Schalkwijk heeft. Iemand die woonachtig is in Houten maar heel graag mee wilde doen aan de Tour is Mick Bals. Vader Patrick heeft een vouwwagen neergezet in de tuin van vrienden waar Mick gedurende de Tour verblijft. Vader, moeder, oma en opa hebben zich geïnstalleerd aan het einde van de Lage Dijk wat door Patrick 'De bocht der bochten' wordt genoemd. Daar moedigen ze alle kinderen, maar in het bijzonder Mick aan, die een verdienstelijke plaats 24 weet te behalen."We hebben alles supergoed uitgedacht en afspraken gemaakt met deelnemers, ouders, publiek en de gemeente"
AFSCHEID:


De Tour de Schalkwijk wordt georganiseerd door een coördinatieteam bestaande uit 8 personen aangevuld met meer dan 120 vrijwilligers. Twee trouwe steunpilaren namen na de Tour voor de 5de maal georganiseerd te hebben afscheid: Thom van Rooijen en Jules Steultjens. Bij de Tour neemt men doorgaans afscheid door onder luid applaus een ererondje te fietsen, maar men had iets ludiekers voor de heren bedacht. Ze mochten gezamenlijk plaats nemen in een duofiets met een blok beton in de aanhanger. Het blok beton stond daarbij symbool voor de Tour de Schalkwijk, die zij al die jaren als een blok aan hun been met zich meegesleept zouden hebben. Thom: ,,Ik vind deze Tour de Schalkwijk heel geslaagd. Ik heb er zeer van genoten en ook al stop ik er nu mee, ik zal het stiekem ook wel gaan missen." Jules: ,,Het is fijn dat we de Tour door hebben laten gaan. We hebben alles supergoed uitgedacht en afspraken gemaakt met deelnemers, ouders, publiek en de gemeente. Het is fijn dat een ieder zich aan de maatregelen heeft gehouden. Ik kan stoppen met een tevreden gevoel." Na hun rondje in de duofiets mochten de heren toch nog even hun kunsten vertonen door het parcours zo hard mogelijk af te leggen. Hoewel Jules de finish als eerste bereikte maakten beide heren duidelijk dat er na je 12e levensjaar nog veel verbetering te behalen valt.


KIKA:


Een bijzondere prestatie werd neergezet door Maarten Spruijt, ditmaal niet als deelnemer aan de Tour maar als fondsenwerver voor KiKa. Maarten stapte om 10.00 uur op zijn Tacx om daar pas weer vanaf te stappen nadat hij daar (fictief) 180 kilometer op had afgelegd. Maarten trapte meer dan 5 uur onvermoeibaar door voor het goede doel en legde in zijn eentje net zoveel kilometers af als alle deelnemende kinderen samen. Maarten: ,,Persoonlijk ken ik geen kinderen met kanker en dat wil ik graag zo houden! Daarom wil ik in 2021 meefietsen met de Giro di KiKa om zo veel mogelijk geld op te halen voor kinderen met kanker. Mensen die mij en de kinderen willen steunen kunnen mij sponsoren."

Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding 

Bron: www.houtensnieuws.nl/lokaal/activiteiten