TV-kok Felix Alen overleden.

11-09-2021 18:21Felix Alen

Felix Alen.

Foto: Geert Mertens.


SHOWBIZZ: Felix Alen, één van de eerste tv-koks van België, is overleden. Hij werd 71 jaar oud. 


Felix was een gekende en gerespecteerde kok, die wordt gezien als een pionier in het vak. In 1970 opende hij zijn eigen traiteurszaak in Diest. Twee jaar later won hij de titel 'Beste Juniorkok van België'. De ietwat oudere generatie kent de chef-kok wellicht heel goed. Felix was in de jaren tachtig een van de eerste tv-koks op de toenmalige BRT. "De tijden waren anders, maar we hadden superveel plezier. Ik werkte samen met een piepjonge Andrea Croonenberghs, Gerty Christoffels en Leen Demaré. Ook toen al werd je op straat herkend, hoor", zei Felix daar zelf over. 


Alen maakte naam in het restaurant Hof te Rhode in Schaffen en werkte zelfs een tijdje als kok in het Koninklijk Paleis. "De royals wilden ook frietjes, hoor, maar ze moesten wel versgesneden zijn", zei hij daarover. Felix begon daarna met Xaverius, een huisje in de Begijnenwijk voor mensen met een passie voor koken. "In het begijnhof heeft elk huisje een patroonheilige. Die van ons is Sint-Xaverius, vandaar de naam. We willen hier alle gepassioneerde chefs aantrekken en organiseren hier allerlei cursussen en workshops", legt Felix uit. Hij publiceerde ook verschillende boeken over zijn kookkunsten. 


Begin vorig jaar gaf Alen de fakkel door aan zijn zoon, Levi. Toch bleef hij nog meehelpen in hun restaurant. "Als papa morgen niet meer kan koken, sterft hij. Dit is zijn leven", vertelde Levi daar destijds over. "Ik kan trouwens nog veel leren van hem."Alen overleed na een lange strijd tegen kanker. 


Voor de Video van dit Artikel klik hier
Bron: www.hln.be/showbizz