Udense scholieren eren overleden Siem (18) met tocht tegen kanker.

23-12-2021 15:40


Auteur: Rochelle Moes - dtvnieuws.nl/nieuwsIn vijf dagen tijd 150 kilometer wandelen om geld op te halen in de strijd tegen kinderkanker. Een groep vmbo-leerlingen van het Udens College gaat de uitdaging volgend jaar aan.


Eind mei starten 22 leerlingen en vier docenten hun wandeltocht in Cocksdorp, Texel. Ze beginnen bij de vuurtoren en lopen iedere dag 30 kilometer om na vijf dagen te eindigen bij het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Dat is de plek waar oud-leerling van het Udens College, Siem van den Broek behandeld werd. Toen hij vorig jaar aan zijn vervolgopleiding begon, kreeg hij de diagnose kanker. Siem streed een jaar lang tegen de ziekte, maar wist die uiteindelijk niet te winnen. "Het ging zo snel dat hij in september overleden is", vertelt docent Patrick van Lierop, die hem drie jaar lang lesgaf. "Hij en zijn vrienden waren leuke boefjes, altijd in voor een geintje. Heel heftig, dat zo'n jong iemand dan zoiets overkomt."Dit is een les die je in de schoolbanken nooit zult leren.

Patrick van Lierop - docent Udens College.Toen de leerlingen van het Udens College voor het tweede jaar op rij niet mee konden doen aan de Alpe D'Huzes - waar ze in 2019 al 47.000 euro ophaalden voor het goede doel - ontstond het idee voor een eigen tocht. "In Nederland, maar wel zo ver weg als mogelijk", vertelt Van Lierop. "We willen nabestaanden en alle mensen die aan het strijden zijn tegen kanker op deze manier een hart onder de riem steken." Volgens hem is het voor de leerlingen bovendien een ervaring voor het leven. "Dit is een les die je in vijf jaar tijd in de schoolbanken nooit zult leren. Ze leren hiermee dat het leven soms zwaar is, je niets voor niks krijgt en datgene te overwinnen waarvan ze niet wisten dat het in ze zit." 


Sponsoracties:


De donatiepagina is een week geleden online gegaan en inmiddels staat er al meer dan 8000 euro op de teller. De komende maanden zal dat bedrag nog groeien en aan het einde van hun tocht, op vrijdag 3 juni 2022 zullen de leerlingen het opgehaalde bedrag overhandigen aan het kinderziekenhuis in Utrecht. De leerlingen gaan daar ook een dag meelopen, om te zien wat er allemaal gebeurt.


De Rotary club heeft inmiddels toegezegd het initiatief te gaan steunen en het Udens College wil ook andere scholen in Uden bij de actie gaan betrekken. "Dat de basisscholen bijvoorbeeld sponsorlopen gaan organiseren en daarmee extra geld ophalen. Het mag best uit de hand lopen, dat hebben we al vaker voor elkaar gekregen en ik hoop dat het ook nu weer groots wordt", aldus Van Lierop.
Bron: www.dtvnieuws.nl