UMC: kankerpatiënt wil informatie over ‘bijvangst’ bij DNA-onderzoek.

11-01-2019 20:53


Auteur: Savannah Borst - ad.nl/utrecht 

DNA-analist aan het werk.

Foto: UMC.
 


De meerderheid van de patiënten met de diagnose kanker, wil informatie ontvangen over de bijvangst uit DNA-onderzoek. Die bijvangst kan wijzen op een verhoogd risico op erfelijke vormen van kanker, hart- en vaatziekten, dementie en andere aandoeningen. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en het Antonie van Leeuwenhoek (AvL). 

Bij de behandeling van kanker wordt het steeds gebruikelijker om informatie uit het DNA te halen. Daarmee kunnen patiënten een behandeling krijgen die is afgestemd op hun genetische eigenschappen en eventuele veranderingen daarin.


Gevolgen:

Het onderzoek werd onder zevenhonderd Nederlandse kankerpatiënten gehouden. Daaruit blijkt dat 94 procent van de deelnemers op de hoogte gesteld wil worden over de genetische bijvangst als die gevolgen heeft voor behandeling van de mogelijke bijvangst. Ook wil 72 procent informatie krijgen over een genetisch risico waarvoor geen preventie of een behandeling bestaat.


Niet-behandelbare aandoeningen:

Wanneer het gaat over het ontvangen van informatie over niet-behandelbare aandoeningen en over bevindingen waarvan de betekenis nog niet duidelijk is, willen meer mannen (79 procent) dan vrouwen (66 procent) daar geïnformeerd over worden.


Uit het onderzoek blijkt dat patiënten met kanker het belangrijk vinden om zelf te beslissen of ze wel of geen genetische informatie willen ontvangen. De onderzoekers concluderen op basis van deze uitslag  dat artsen ruimte moeten geven aan de patiënt om zulke beslissingen te nemen om hun autonomie te verbeteren.Bron: www.ad.nl