UMC Utrecht ontvangt donatie van 150.000 voor nieuw onderzoek naar leukemie.

07-04-2022 19:28

 

 

Auteur: Roos Verbrugh - ad.nl/utrecht

 

 

Foto ter illustratie. 

Foto: Shutterstock.

 
 
 
 
 
 
 
Iedere dag komen we een stapje dichter bij de genezing van leukemie. Daar werd onlangs weer een schepje bovenop gedaan: Stichting Leukemie.nl doneerde 150.000 euro aan het UMC Utrecht, voor onderzoek gericht op het het verminderen van virale infecties na stamceltransplantaties bij leukemiepatiënten.
 
Jaarlijks krijgen ongeveeer tweeduizend Nederlanders te dat ze leukemie hebben. Vaak volgt er een intensieve chemokuur, met daarna stamceltransplantatie. Heel veel patiënten krijgen na zo’n transplantatie vaak te maken met een virale infectie, zoals het cytomegalovirus, ook wel CMV genoemd. Patiënten lopen hierbij het risico dat de ziekte terugkeert.
 
Dat veel patiënten infecties krijgen na een stamceltransplantatie is niet gek. De afweercellen van de donor kan door het lichaam van de patiënt als vreemd worden ervaren, ook bekend als de Graft versus Host ziekte.

Om dit te voorkomen wordt het afweersysteem van patiënten in de eerste maanden onderdrukt, wat weer als nadeel heeft dat zij makkelijk infecties oplopen. Het CMV-virus veroorzaakt verreweg de meeste infecties na een stamceltransplantatie.

 

 

Preventieve medicatie:


Om die CMV-infectie te kunnen beperken zijn Dr. Moniek de Witte en prof. dr. Jürgen Kuball van het UMC Utrecht een landelijk onderzoek gestart. Er wordt daarbij onderzocht of de inzet van preventieve medicatie nuttig kan zijn in het voorkomen van een ernstige infectie.

Moniek de Witte: ,,Kort na transplantatie hebben patiënten dit medicijn heel hard nodig, omdat ze dan heel kwetsbaar zijn voor ernstige CMV-problemen. Het is echter ook belangrijk om niet te lang met deze medicijnen door te gaan, want CMV kan het afweersysteem ook een stimulans geven om beter te gaan werken.”

 

,,Dankzij de bijdrage van Stichting Leukemie.nl kunnen we dit belangrijke onderzoek versnellen zodat de behandeling van patiënten met acute leukemie zal verbeteren”, zo verwacht De Witte.

 

 

 
 
Hematologen Moniek de Witte en Jürgen Kuball nemen de donatie van 150.000 euro in ontvangst van de stichting Leukemie.nl voor hun onderzoek. 
Foto: UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis.
 
 
 
 
 
 
Bron: www.ad.nl