UMCG test immuuntherapie tegen erfelijke borstkanker.

10-01-2019 17:25


Auteur: Arend van Wijngaarden - dvhn.nl/groningenIn laboratoriumonderzoek hoopt het UMC Groningen aan te tonen dat immuuntherapie werkt tegen erfelijke borstkanker. Daarover publiceert hoogleraar Marcel van Vugt in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.


Immuuntherapie kan sinds enkele jaren helpen tegen vormen van longkanker en huidkanker waar voorheen niets tegen te doen was, bij een deel van de patiënten. Het principe is dat het menselijk afweersysteem wordt opgepept zodat het de tumorcellen aanvalt.


Hoogleraar Van Vugt heeft in het laboratorium aangetoond dat in bepaalde borstkankercellen een ontstekingsreactie ontstaat. Daardoor zou het afweersysteem in principe ook deze borst-tumoren moeten kunnen aanvallen. Het gaat dan om BRCA1- en BRCA2-tumorcellen. Vrouwen met een erfelijk foutje in het BRCA1 of BRCA2-gen hebben een sterk verhoogde kans op borstkanker of eierstokkanker en laten daarom soms uit voorzorg hun borsten amputeren.


,,Een ontstekingsreactie is eigenlijk een soort alarmsysteem van de cel: het alarm gaat af als er inbrekers zijn - bijvoorbeeld bacteriën of virussen'', legt Van Vugt uit. ,,Ondanks dat er bij deze tumorcellen geen 'inbrekers' zijn, zien we wel dat het alarm afgaat."


Van Vugt gaat in het laboratorium onderzoeken of borstkankercellen met BRCA-mutaties inderdaad gevoelig zijn voor verschillende vormen van immuuntherapie. ,,Dit type geneesmiddel is sterk in ontwikkeling. De geneesmiddelen hiervoor zijn ontwikkeld, en worden volop getest. We gaan onderzoeken hoe we deze specifieke types borstkanker kunnen aanpakken met de middelen die beschikbaar zijn.


Daarnaast willen we onderzoeken of andere genmutaties die ook borstkanker veroorzaken een vergelijkbare ontstekingsreactie geven. Een andere belangrijke vraag die wordt onderzocht is waarom het afweersysteem zulke tumorcellen al niet in een vroeg stadium opruimt."


Het duurt nog zeker enkele jaren voordat deze methode dan ook getest kan worden bij patiënten, verwacht Van Vugt. Hij werkt in dit onderzoek samen met het Nederlands Kankerinstituut. Het onderzoek wordt gefinancierd door KWF Kankerbestrijding.
Bron: www.dvhn.nl