Uw uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.

01-03-2014 11:15

Bent u tussen de 50 en 75 jaar? Dan krijgt u eens in de 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker.


Van wie krijgt u de uitnodiging?

U krijgt een uitnodiging van de screeningsorganisatie in uw regio. De screeningsorganisatie krijgt uw naam, adres en geboortedatum van uw gemeente. Er zijn in totaal 5 screeningsorganisaties, die samen het bevolkingsonderzoek uitvoeren. Zij voeren ook het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker uit.

Waaruit bestaat de uitnodiging?

U wordt 2 tot 3 weken voor het onderzoek uitgenodigd via een brief. Bij deze brief vindt u een folder. Op de achterkant van de brief vindt u een formulier. Vul dit formulier in en neem het mee naar het onderzoek.

Dit formulier heeft u ook nodig als u niet wilt meedoen. Vul dan het afmeldgedeelte in en stuur het terug naar uw screeningsorganisatie. Vergeet niet uw handtekening te zetten.

Kunt u niet op de geplande datum?

In de uitnodigingsbrief van uw screeningsorganisatie staat meestal een datum en tijd wanneer u kunt komen. Zo niet, dan staat in de uitnodigingsbrief hoe u een afspraak kunt maken. Kunt u niet op de geplande datum? U kunt telefonisch of via een website een andere afspraak maken. Het telefoonnummer en de naam van de website staan in de uitnodigingsbrief.

Heeft u een prothese in uw borst of borsten?

Heeft u een borstprothese, bijvoorbeeld omdat u borstkanker heeft gehad of omdat u uw borsten heeft laten vergroten? Neem contact op met uw screeningsorganisatie. U krijgt dan extra informatie thuisgestuurd.
Gebruikt u een rolstoel? Of kunt u niet goed lopen, traplopen of staan?

Laat dat vooraf weten aan uw screeningsorganisatie. Dan kijkt de screeningsorganisatie of de plek waar de foto's worden gemaakt in uw buurt, geschikt is voor u. Ook neemt de screeningsorganisatie meer tijd om de foto's te maken. Is de locatie in uw buurt (nog) niet rolstoelvriendelijk, dan kijkt de screeningsorganisatie samen met u naar een andere locatie in uw buurt die goed en voldoende snel te bereiken is. 

Heel soms kan de screeningsorganisatie geen geschikte plek in uw buurt aanbieden waar u met uw rolstoel naartoe kunt. Dan kunt u de borstfoto's laten maken in het ziekenhuis. Als u de foto's moet laten maken in het ziekenhuis, hoort dit niet bij het bevolkingsonderzoek. Uw zorgverzekering betaalt dan de kosten van het onderzoek. Afhankelijk van uw eigen risico moet u misschien zelf een deel betalen. 


Bron:   RIVM.