Van kanker herstelde Bamba helemaal terug: 'Een prachtige overwinning'.

13-09-2021 17:07Een schitterend moment bij Middlesbrough, afgelopen zaterdag. De 36-jarige verdediger Souleymane 'Sol' Bamba herstelde eerder dit jaar van lymfklierkanker, waarna hij dit weekend weer in de basis stond tijdens een competitieduel. Dat was voor het eerst in twintig maanden, tot blijdschap van hemzelf en zijn manager.


De inmiddels 36-jarige Bamba heeft al een aardig kleurrijke carrière achter de rug. De in Frankrijk geboren international van Ivoorkust begon bij Paris Saint-Germain en speelde sinds 2006 voor Dunfermline Athletic, Hibernian, Leicester City, Trabzonspor, Palermo, Leeds United en Cardiff City. Afgelopen januari sloeg het noodlot echter toe voor de centrumverdediger. Een paar dagen voor zijn 36ste verjaardag maakte zijn toenmalige werkgever Cardiff namelijk bekend dat er lymfklierkanker bij Bamba was geconstateerd.


Wat volgde was een zware periode vol behandelingen, waarna in mei prachtig nieuws naar buiten kwam: de behandeling was succesvol verlopen en Bamba kreeg groen licht om weer te gaan spelen. Het leverde in de allerlaatste wedstrijd van vorig seizoen een kippenvelmoment op, toen Bamba in de slotminuut van het thuisduel met Rotherham United mocht invallen van manager Mick McCarthy. Hij leek helemaal terug en klaar om weer van waarde te zijn voor The Bluebirds, maar op 1 juni maakte de club verrassend bekend dat het aflopende contract van Bamba niet werd verlengd, waardoor hij na vijf jaar moest vertrekken.


Tekst gaat verder onder de Foto:De spelers van Cardiff City droegen eerder dit jaar warming-upshirts met een steunbetuiging richting Sol Bamba.

Pijnlijk detail: de zeer geliefde verdediger vernam via Twitter dat hij de club moest verlaten. 'Ik was op bezoek bij mijn ouders in Parijs toen het nieuws naar buiten kwam', vertelde hij eens in een interview. 'Mijn vriendin zat op dat moment in Portugal, ze appte me. "Heb je het gezien?", vroeg ze. Ik wist van niks. Het was een schok voor iedereen, het brak mijn hart. Ik dacht dat de club en ik samen iets speciaals hadden.'


'Mooie overwinning'Uiteindelijk bracht Middlesbrough uitkomst. De club van manager Neil Warnock (die in Cardiff eerder met Bamba samenwerkte) bood hem eerst de kans om mee te trainen, in augustus werd hij definitief vastgelegd door Boro, waar hij nu ook jeugdtrainer is. Afgelopen weekend volgde wederom een schitterend moment, want in het uitduel met Coventry City begon Bamba voor het eerst sinds 1 januari 2020 weer in de basis tijdens een competitieduel. Hij moest opdraven omdat concurrent Paddy McNair in de warming-up geblesseerd afhaakte en bleef vervolgens de hele wedstrijd staan.


Na afloop van de wedstrijd (die met 2-0 werd verloren) reageerde Bamba zelf via Twitter. 'Iedereen weet dat het niets voor mij is om te praten na een nederlaag, maar even een persoonlijk bericht: dit waren mijn eerste 90 minuten in de competitie in maanden. En dat na een zware strijd tegen kanker. Voor nu is dat een prachtige overwinning, ik kijk nu uit naar een zege bínnen de lijnen. Dank allemaal!'


Ook zijn manager Warnock was dolblij. 'Als ik eerlijk ben: ik vond hem briljant. Ik heb ook niet voor hem gekozen uit sympathie, of zoiets. Ik koos hem vanwege zijn kwaliteiten, en hij was super. Na de wedstrijd heb ik in de kleedkamer ook gezegd dat ik die jongen grandioos was. Na alles wat hij heeft meegemaakt, had hij het verdiend om deze wedstrijd te winnen. Dat mocht niet zo zijn, maar hij kan met opgeheven hoofd naar huis. Toen hij Cardiff verliet, had niemand gedacht dat hij hier zou staan. Hij heeft veel mensen verrast, misschien zichzelf ook wel.'
Bron: www.vi.nl/nieuws