‘Veel huidkanker in Sliedrecht, dat kan geen toeval zijn’.

30-06-2020 16:39


Auteur: Peter Koster - ad.nl/dordrechtEen groot deel van Sliedrecht ligt letterlijk en figuurlijk onder de rook van Dordtse industrie. 

Een groot deel van Sliedrecht ligt letterlijk en figuurlijk onder de rook van Dordtse industrie

Foto: Peter Koster.
Is de Dordtse industrie de oorzaak van de vele gevallen van huidkanker in Sliedrecht? Op die vraag wil PvdA-fractievoorzitter Anton Huijzer antwoord hebben van burgemeester en wethouders.

Onderzoek van de GGD wees onlangs uit dat Sliedrechters opmerkelijk vaak huidkanker hebben. Dat geldt vooral in de twee postcodegebieden die direct aan de rivier de Merwede liggen, pal tegenover een paar grote bedrijven. De GGD merkte daar direct al bij op dat huidkanker niet de soort kanker is die verwacht wordt als gevolg van de uitstoot van pfoa en GenX door Chemours.

Maar Huijzer wijst er op dat aan de overkant ook de vuilverbranding van HVC en de afvalstort Derde Merwedehaven te vinden zijn: ,,Het is te makkelijk om dit toeval te noemen.'' Hij wil dat burgemeester en wethouders de kwestie tot de bodem uit laten zoeken.


De gemeenteraad van Sliedrecht koestert al langer argwaan. Ze liet de GGD het jongste onderzoek uitvoeren nadat eerder onderzoek ook al uitwees dat er geen verband is tussen het voorkomen van kanker en de uitstoot van Chemours. Daarbij werd echter alleen gekeken naar nier- en testiskanker, varianten die wel in verband gebracht worden met pfoa en GenX.
Bron: www.ad.nl