Veelgestelde vragen over het coronavirus.

02-03-2020 17:15

Welke maatregelen neemt het Máxima? Welke voorbereidingen zijn getroffen? Wij volgen de ontwikkelingen nauwgezet via het RIVM, samen met deskundigen van het UMC Utrecht, en zijn alert op wijzigingen in de situatie. Er zijn voorbereidingen getroffen in de vorm van protocollen, materialen en werkafspraken.

U kunt op www.RIVM.nl  de meest actuele situatie en maatregelen lezen, die wij ook hanteren.Wat als er een 'verdachte' patiënt is in het Máxima?

Bij een kind met griepverschijnselen wordt een speciaal protocol gevolgd. Komen kinderen of hun gezinsleden uit bepaalde gebieden waar het coronavirus is aangetroffen en/of hebben ze contacten daarmee? Dan is er een verdenking op het coronavirus en wordt, volgens protocol, gezorgd voor screening, opvang en isolatie.


Welke maatregelen treffen de zorgmedewerkers (zoals artsen, verpleegkundigen, etc) tegen het virus?

Nu nog geen extra maatregelen. Het Máxima heeft hygiëne richtlijnen voor o.a. handhygiëne. Op verschillende plaatsen in het Prinses Máxima Centrum staan pompjes met desinfectiemiddel zodat ook ouders/verzorgers en bezoekers handen kunnen reinigen. Zij worden geacht hier veelvuldig gebruik van te maken. Als de situatie dit vraagt, worden de maatregelen aangepast.


Is het nodig mondkapjes te dragen?

Alleen bij isolatieverpleging en bepaalde medische handelingen worden, zoals gebruikelijk, mondkapjes gedragen door medisch personeel en zorgmedewerkers. Thuis hoeft dit nu zeker nog niet. Houd u er rekening mee dat de meeste infecties via de handen worden overgebracht.


Waar kan ik voor meer informatie terecht?

Voor meer informatie en de maatregelen die wij hanteren, verwijzen we u naar RIVM.nl. Voor specifieke vragen over de situatie in het Prinses Maxima Centrum, kunt u contact opnemen met uw behandelend arts of mailen naar ouders@prinsesmaximacentrum.nl


Moet ik extra voorzichtig zijn nu mijn kind kanker heeft?

De voorzorgsmaatregelen die u als ouder kunt treffen zijn voor alle virusinfecties zoals griep gelijk: goed handen wassen, niesen of hoesten in de elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken. Zolang er geen besmettingen met het coronavirus in de omgeving zijn geconstateerd, zijn dit goede maatregelen. Mocht de situatie veranderen dan stellen wij u op de hoogte.

Kijk voor meer informatie op website www.RIVM.nlMag mijn kind naar school of kinderdagverblijf, een openbare ruimte of spelen met vriendjes en vriendinnetjes?

Als de conditie van uw kind dit toelaat, kan het in principe gewoon naar school of kinderdagverblijf of spelen bij vriendjes en vriendinnetjes. Wij raden dit af als de andere kinderen verkouden of snotterig zijn. Kinderen tijdens hun behandeling met chemotherapie, kunnen beter contact met verkouden mensen vermijden. Dit is, zoals gebruikelijk, ons advies. Zowel thuis als elders raden wij aan om de hygiënemaatregelen toe te passen: goed handen wassen, niesen of hoesten in de elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken. 


In verband met het coronavirus is er nu een extra reden om drukke openbare ruimtes te mijden, maar ook dit maakt deel uit van het gebruikelijke advies voor kinderen met chemotherapie.


Welke extra maatregelen neemt het Máxima nu er in Tilburg en Amsterdam een persoon met virus is?

Wij zijn er op voorbereid om te zorgen dat de kinderen in het Máxima veilig kunnen worden behandeld. In afstemming met het UMC Utrecht zijn protocollen en werkafspraken gemaakt. Voor dit moment zijn er geen specifieke maatregelen nodig, maar de situatie kan veranderen. U hoeft dus nu niets te doen.

Kijk op www.RIVM.nl  voor de actuele stand van zaken.Is mijn kind dat onder behandeling is in het Máxima extra bevattelijk voor het virus? Of helpt antibiotica die hij gebruikt tegen het oppikken van het virus?

Er is nog weinig kennis over het coronavirus en onze patiëntenpopulatie. Aangezien de kinderen die behandeld worden vaak een slechtere afweer hebben, zijn ze bevattelijk voor infecties en dus ook het coronavirus. Daarom zijn genoemde voorzorgsmaatregelen nu voldoende maar dit advies kan veranderen als de situatie verandert.Antibiotica werkt alleen tegen bacteriën en niet tegen een virus, uw kind is daardoor dus niet beschermd tegen het coronavirus.


Mijn kind heeft een PAC, moet ik mij zorgen maken bij het coronavirus?

Voor een PAC zijn geen extra maatregelen nodig. Het betreft dan gevaar voor een bacteriële infectie, dit is geen entree voor virussen.


Gaat onze afspraak op de poli/dagbehandeling door? Mag ik op bezoek komen?

Ja, de afspraak voor uw kind kan gewoon doorgaan. Patiënten en bezoekers lopen geen risico.

Wel vragen we iedereen uit voorzorg goede handhygiëne toe te passen.


(01 -03 -2020) Mensen die in de afgelopen twee weken in een risicogebied zijn geweest , mogen het gebouw niet betreden. Het geldt voor de volgende gebieden: China (inclusief Hong Kong en Macau), Singapore, Zuid-Korea en Iran en in Noord-Italië de provincies Lombardije, Veneto, Emiglia-Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië.


Mensen die in de afgelopen twee weken in Taiwan, Japan, Maleisië, Thailand, Verenigde Arabische Emiraten en Vietnam waren én luchtwegklachten hebben mogen ook niet naar binnen.Bron: www.prinsesmaximacentrum.nl