Veelgestelde vragen over het coronavirus.

19-05-2020 18:26
Welke maatregelen neemt het Prinses Máxima Centrum? Welke voorbereidingen zijn getroffen? Wij bespreken de ontwikkelingen, samen met deskundigen van het UMC Utrecht, voortdurend. Op deze pagina beantwoorden wij de veel gestelde vragen van ouders en kinderen. Deze worden bijgewerkt wanneer de situatie verandert.


Voor specifieke vragen over de situatie in het Prinses Máxima Centrum, kunnen ouders contact opnemen met het telefoonnummer (088) 972 5123.


Ik heb binnenkort een afspraak in het Prinses Máxima Centrum. Gaat deze door?

Als uw kind nu onder behandeling is, gaat de afspraak sowieso door. In principe gaan afspraken waarbij scans (MRI, CT-scan, 18FDG-PET/CT scan, 123I-MIBG scan, echo, echo hart, rontgenfoto's) gemaakt worden ook gewoon door. Het kan zijn dat andere controles eventueel verplaatst worden. In dat geval ontvangt u bericht van ons. Als u niet wordt gebeld (door uw behandelend arts), gaat uw afspraak gewoon door en worden u en uw kind in het Máxima verwacht. Tenzij uw kind verkouden is. Neem dan contact op met de doktersassistent van de polikliniek (088) 9725123.


Wordt mijn OK-afspraak verzet?

Nee, alle operaties gaan gewoon door.


Mijn LATER-poli afspraak gaat niet door. Wanneer kan ik weer terecht?

De LATER-poli van het Prinses Máxima Centrum is tijdelijk gesloten geweest en gaat vanaf 11 mei 2020 geleidelijk weer beginnen. De LATER-poli neemt contact met u op voor een nieuwe afspraak.


Mijn kind heeft een afspraak op de poli, maar ik ben verkouden. Wat moet ik doen?

In principe mag een verkouden ouder niet mee naar het ziekenhuis. Als het echt niet anders kan, meld dit dan meteen bij binnenkomst, dan krijgt u een mondkapje van de gastvrouw.


Mag er bezoek komen in het Máxima?

Vanaf 6 mei 2020 geldt dat bij kinderen die 10 dagen of langer opgenomen zijn de eigen gezinsleden (ouders, broertjes en zusjes) 1 x per week op bezoek mogen komen. Alle gezinsleden moeten dan wel in goede gezondheid verkeren. We houden hierbij de richtlijnen van het RIVM aan, dus maximaal vier bezoekers en er mag niet worden gewisseld. Uiteraard mogen de beide ouders altijd bij hun kind komen en verblijven. Er zijn situaties waarbij een uitzondering wordt gemaakt en kinderen hun familieleden sneller mogen zien. 


Mogen broertjes en zusjes mee als mijn kind een afspraak of behandeling heeft in het Máxima?

Nee, dit is helaas tijdelijk niet mogelijk.


Wat als je kind in aplasie is en besmet raakt?

Bij een kind met lagere weerstand is de behandeling na eventuele besmetting met het coronavirus hetzelfde als bij een kind met een normale afweer.


Wat als je als ouder of een van je andere kinderen besmet raakt met het virus? Wat moet je dan doen?

Volg in dit geval de adviezen van de GGD. Het is dan niet mogelijk als ouder mee te gaan naar een bezoek in het Prinses Máxima Centrum.


Wat als er een 'verdachte' patiënt is in het Máxima?

Bij een kind met griepverschijnselen wordt een speciaal protocol gevolgd. Zodra er verdenking op het coronavirus is wordt, volgens protocol, gezorgd voor screening, opvang en isolatie.


Welke maatregelen treffen de zorgmedewerkers (zoals artsen, verpleegkundigen, etc) tegen het virus?

Naast de genomen maatregelen hanteert het Máxima strikte hygiëne richtlijnen voor o.a. handhygiëne. Op verschillende plaatsen in het Prinses Máxima Centrum staan pompjes met desinfectiemiddel zodat ook ouders/verzorgers en bezoekers handen kunnen reinigen. Zij worden geacht hier veelvuldig gebruik van te maken. Daarnaast geldt ook bij ons de maatregel van 1,5 meter afstand tot elkaar behouden.


Is mijn kind dat onder behandeling is in het Máxima extra bevattelijk voor het virus?

De kinderen met kanker die behandeld worden hebben vaak een slechtere afweer. Hierdoor zijn ze bevattelijk voor infecties. Inmiddels weten we dat kinderen relatief gespaard blijven wat betreft het coronavirus, ook kinderen met kanker. Zo ver bekend zijn er wereldwijd maar enkele kinderen met kanker die tijdens de behandeling ziek zijn geworden door het coronavirus. Zij waren niet ernstig ziek. Dit is tot nu toe ook de ervaring in Nederland.


Helpt de antibiotica die mijn kind gebruikt tegen het oppikken van het virus?

Antibiotica werkt alleen tegen bacteriën en niet tegen een virus, uw kind is daardoor dus niet beschermd tegen het coronavirus.


Ik heb als kind kanker gehad. Ben ik extra vatbaar voor het coronavirus?

De meeste survivors van kinderkanker zijn waarschijnlijk niet vatbaarder dan mensen die als kind geen kanker hebben gehad. Survivors met specifieke late effecten (bijvoorbeeld van het hart of de longen) kunnen wellicht meer klachten ervaren. Voor meer informatie over het coronavirus bij survivors klik hier of kijk op de pagina van de LATER-polikliniek
 

Mijn kind heeft een PAC, moet ik mij zorgen maken bij het coronavirus?

Voor een PAC zijn geen extra maatregelen nodig. Het betreft dan gevaar voor een bacteriële infectie, dit is geen entree voor virussen.


Is het nodig dat ik als ouder van een kind met kanker een mondkapje of andere beschermende maatregelen neem?

Nee, dat is niet nodig, tenzij u griepverschijnselen heeft. De normale hygiëne maatregelen, zoals frequent handen wassen, in de elleboog hoesten, 1,5 meter afstand en papieren zakdoekjes gebruiken, zijn voldoende. Alleen bij isolatieverpleging en bepaalde medische handelingen worden, zoals gebruikelijk, mondkapjes gedragen door medisch personeel en zorgmedewerkers. 


Kan mijn kind veilig naar een shared care centrum voor behandeling? Hoe gaat deze verwijzing?

De behandeling in de shared care centra (20 ziekenhuizen in Nederland waarmee het Prinses Máxima Centrum nauw samenwerkt) is veilig. Voordat uw kind voor verdere behandeling naar een shared care centrum gaat dan wordt uiteraard eerst bekeken hoe de situatie en het beleid tegen het coronavirus in het betreffende ziekenhuis is. Wij volgen de maatregelen van dit ziekenhuis voordat de verwijzing plaatsvindt.


Mijn kind is net klaar met de behandeling, is mijn kind nu extra vatbaar voor het COVID-19 virus?

Nee, in principe is de afweer gelijk aan gezonde personen. Behalve voor bijvoorbeeld kinderen na een stamceltransplantatie, dan kan dat wat langer duren. Belangrijk is dat kinderen over het algemeen minder last van het coronavirus lijken te hebben dan oudere mensen.


Kunnen kinderen weer naar hun eigen school vanaf 11 mei 2020?

Het kabinet heeft aangekondigd dat de basisscholen, de kinderopvang en het speciaal onderwijs na de meivakantie op 11 mei 2020 weer open gaan. Dit geldt wat ons betreft ook voor kinderen die behandeld zijn of worden in het Prinses Máxima Centrum. Als er geen zwaarwegende redenen zijn, bijvoorbeeld kort na een beenmergtransplantatie, kunnen ook zij gewoon weer naar hun eigen school. Broertjes en zusjes van kinderen in behandeling kunnen ook gewoon naar school.


Gaan de activiteiten en school voor kinderen in het Máxima door?

Helaas zijn de activiteiten voor kinderen in het Prinses Máxima Centrum uit voorzorg tijdelijk stopgezet. Alle spel-, knutsel- en muziekactiviteiten aan het bed gaan zoveel mogelijk online door. Live activiteiten en evenementen voor kinderen (en ouders) in het centrum gaan voorlopig niet door. We hebben voor ouders en kinderen tips verzameld voor online en offline activiteiten. Hier lees je hoe je juist in deze periode in beweging kunt blijven.


De dagelijkse 'school in het klaslokaal' is nog gesloten, maar lessen op de kamers worden (in overleg) gegeven aan kinderen in de basisschoolleeftijd. De faciliteiten zijn gesloten, zoals de speelopvang voor broertjes en zusjes, de huiskamers (wel op afspraak/volgens rooster open om te koken), de Muziekids Studio en de themakamer Make-a-Wish (Make-A-Wish is bereikbaar via 035-2035300 of info@makeawishnederland.org )


De salon van Haarwensen blijft telefonisch bereikbaar voor ouders en kinderen, via (0297) 745300. Ook wordt alles in het werk gesteld om de kinderen wel van een haarwerk te voorzien.


Het restaurant gaat (gedeeltelijk) sluiten, waar kan ik eten nu mijn kind is opgenomen?

Er zijn uit voorzorg maatregelen van kracht in het restaurant, voor zowel ouders en kinderen als medewerkers. De uitgiftecounter van het restaurant is van 07.30 tot 20.00 uur open. Een groter assortiment eten en drinken om mee te nemen (Grab & Go) is beschikbaar. Alleen ouders, kinderen en zorgmedewerkers kunnen gebruik maken van het restaurant, waar minder tafels en stoelen komen te staan. De espressobar blijft op weekdagen open en ook daar wordt Grab & Go verkocht.


Blijft de balie van de VOKK in de hal van het Prinses Máxima Centrum wel open?

Jazeker, juist nu kan een oudersteuner helpen als u daar behoefte aan heeft. Vanaf maandag 16 maart is de balie doordeweeks en in het weekend geopend tijdens de reguliere openingstijden. Uiteraard is de VOKK telefonisch te bereiken op 030-2422944 of per e-mail.


Mag ik als ouder werken in de (ouderen)zorg?

U mag werken in de (ouderen)zorg, mits u niet hoest, verkouden bent en/of ziek bent. Ook adviseren wij u, waar mogelijk, 1,5 tot 2 meter afstand te houden van anderen.


Zijn er leveringsproblemen met geneesmiddelen als gevolg van het coronavirus?

Op dit moment zijn er nog geen geneesmiddelentekorten als gevolg van het coronavirus. Het kan zijn dat deze in de toekomst ontstaan doordat grondstoffen of geneesmiddelen uit China en India minder naar Europa komen. De beschikbaarheid van geneesmiddelen is echter onder de aandacht van het ministerie van VWS en de beroepsvereniging van apothekers. Er zijn nu geen wijzigingen in hoeveelheden geneesmiddelen die wij onze patiënten meegeven. De apotheek van het Prinses Máxima Centrum doet er alles aan om in continuïteit van geneesmiddelen te blijven voorzien.


Hoe je het beste je handen kunt wassen: 
Wilt u meer informatie? 


Hier leest u alle maatregelen die wij hebben getroffen. Voor meer informatie, verwijzen we u naar RIVM.nl. Voor specifieke vragen over de situatie in het Prinses Máxima Centrum, kunt u contact opnemen met het telefoonnummer (088) 972 5123 of e-mailen: info@prinsesmaximacentrum.nl
Bron: www.prinsesmaximacentrum.nl