Veiling vaatje Hollandse Nieuwe brengt 43.000 euro op voor KiKa.

15-06-2022 18:20

 

 

Auteur:  Raimond Bos - jutter.nl

 

 

Het overhandigen van de cheque. Achteraan Jim Iskes en Ben Vermeer, vooraan Helen Walker, Judith Nieborg en Kitty Mam. 

Foto: Bos Media Services

 

 

 

IJmuiden – Het was even spannend of de traditionele veiling van het tweede vaatje Hollandse Nieuwe bij brasserie-restaurant De IJmond wel van de grond zou komen. De coronacrisis heeft immers veel bedrijven zwaar getroffen en dat heeft ook gevolgen voor de mate waarin ondernemers geld beschikbaar hebben voor liefdadigheid. Gastvrouw Judith Nieborg hoopte dat de 20.000 euro gehaald zou worden, maar het werd uiteindelijk ruim het dubbele.

 

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe wordt traditioneel in Scheveningen geveild en krijgt landelijk altijd veel aandacht. Op ludieke wijze wordt sinds jaar en dag het tweede vaatje bij brasserie-restaurant De IJmond geveild. Dat levert sowieso een oergezellige receptie op, waar de top van het IJmuidense bedrijfsleven elkaar ontmoet. En natuurlijk een substantieel bedrag voor het goede doel. Dit jaar was Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) de ontvanger van de veilingopbrengst. Terwijl de schalen met Hollandse Nieuwe rondgingen, was het wachten dinsdagmiddag op de komst van de te veilen haring. Het bleek per helikopter onderweg te zijn naar IJmuiden. Klokslag 17.00 uur landde de helikopter, geregeld door plaatselijke ondernemer Henk van der Valk, op het parkeerterrein bij het horecabedrijf. Aan boord Judith Nieborg met het felbegeerde tweede vaatje Hollandse Nieuwe.

 

 

 

De helikopter landde om 17.00 uur precies bij brasserie-restaurant De IJmond. 

Foto: Bos Media Services

 
 
 
 
 
 

Veiling naar Amerikaans model:


Ruim een half uur later opende veilingmeester Mieke van der Kolk de veiling naar Amerikaans model. Dat houdt in dat iedereen een bedrag naar keuze mag bieden, dat aan het totaal toegevoegd wordt. Degene die als laatste biedt, sleept het vaatje in de wacht. Wat aarzelend kwamen de biedingen op gang. Honderd euro hier, tweehonderdvijftig euro daar. Applaus weerklonk bij de eerste bieding van duizend euro. Na drie minuten bood Van der Kolk zelf ook mee: ,,Om het een beetje op gang te houden’’, legde ze uit. Eigenlijk zou de veiling een half uur duren, maar toen er in de laatste minuten voor het verstrijken van die tijdsduur nog substantiële bedragen aan het totaal toegevoegd werden, besloot men om het veilen nog wat te verlengen. Alles voor het goede doel! De alcohol deed intussen zijn werk, waardoor er soms op humoristische wijze geboden werd: ,,Ik bied tweehonderdvijftig euro voor elke ex-vrouw die ik heb.’’ Het bleek om drie exen te gaan.
 
 
 
 
 
De mascotte van Stichting Kinderen Kankervrij was ook bij de veiling aanwezig. 
 

Foto: Bos Media Services

 
 
 
 
 
 

Haring voor De Moerberg:

 
Notaris Yvette Beumer en haar assistente Gea hadden er een hele kluif aan om het overzicht te bewaren. Ze hielden echter het hoofd koel en noteerden nauwgezet door wie welk bedrag was geboden. Elke bieder moest ook meteen een handtekening zetten, zodat er achteraf geen discussie kon ontstaan. Ruim een uur na de start van de veiling stond de teller op 43.000 euro. Dat bedrag schreef Judith op een grote cheque, die ze overhandigde aan Helen Walker en Kitty Mam, respectievelijk manager onderwijs en digital marketing manager bij KiKa. Het tonnetje Hollandse Nieuwe ging naar Ben Vermeer en Jim Iskes. Vermeer liet weten: ,,Ik haal er drie uit voor mijn hond. De rest gaat naar De Moerberg (een woonzorgcentrum in IJmuiden, red.).’’