Vicki Brownhuis vindt zichzelf te blank: ‘Kanker beperkt zich niet tot deze doelgroep alleen’.

05-02-2021 17:19Auteur: Redactie - ad.nl/den-bosch
Rashmi Sharma 

Rashmi Sharma.

Privéfoto.

Het Vicki Brownhuis in Den Bosch wil de drempel voor mensen uit andere culturen en groepen verlagen. Iedereen is er welkom: mannen, jongeren, blank, gekleurd. Een uitdaging voor het nieuwe bestuurslid Rashmi Sharma en de vrijwilligers.

 

Bij Rashmi Sharma (45) werd ruim vier jaar geleden lymfeklierkanker vastgesteld. Ze werd er zeven maanden voor behandeld in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. ,,Ik volgde daar ook een workshop 'look good, feel better' en werd daarin attent gemaakt op het bestaan van het Vicki Brownhuis. Daarvoor had ik er nog nooit van gehoord."   Het Vicki Brownhuis is Nederlands oudste  inloopschip voor mensen met kanker en hun familieleden. Maar Rashmi was er voor haar ziekte dus niet bekend mee. Inmiddels is ze sinds kort bestuurslid met de portefeuille diversiteit en inclusiviteit. Met andere woorden: meer mensen moeten er gebruik van gaan maken. Eenzijdigheid is niet goed:Tekst gaat verder onder de Foto:
Rashmi Sharma

Rashmi Sharma.

Foto: Marc Bolsius 

Dat lijkt Rashmi Sharma toevertrouwd want ook bij haar werkgever softwarebedrijf Oracle houdt ze zich al langer met dat onderwerp bezig. ,,We willen bij Oracle meer ruimte en mogelijkheden bieden aan vrouwen en mensen met een andere culturele achtergrond. De it-wereld is er echt nog een van blanke, wat oudere mannen. Deelnemers, bezoekers én vrijwilligers van het Vicki Brownhuis zijn ook overwegend blank, en vrouw. Die eenzijdigheid is niet goed, want kanker beperkt zich ook niet tot deze doelgroep alleen."


De lymfeklierkanker werd bij Sharma toevallig ontdekt bij een mri-scan van haar rug, nodig nadat ze die had gebroken in de zomer van 2016. ,,De kanker bleek uitgezaaid naar de botten, het was een zeldzame variant", zegt de Vlijmense nu. Net als bij andere kankerpatiënten was het ook voor haar belangrijk om er met lotgenoten over te kunnen praten. Die vond ze bij het Vicki Brownhuis.


,,Iemand die niet precies bekend is met de ziekte houdt toch altijd wat afstand tot het onderwerp, voelt zich er wat ongemakkelijk bij. Lotgenoten weten precies wat jij meemaakt. Je kunt met ze lachen, huilen en je er kwetsbaar bij opstellen. Heel belangrijk bij de verwerking. Het geeft je vertrouwen."


Na anderhalf jaar stopte ze met de bijeenkomsten. ,,Toen benaderde directrice Jacqueline Crooijmans me of ik niet iets kon betekenen voor het huis. In de gesprekken kwamen we op het punt van het vergroten van de diversiteit, het Vicki Brownhuis voor meer doelgroepen interessant maken."


Verdrietig om mijn jonge dochter:


Als geboren en getogen Indiase komt Rashmi Sharma zelf uit een cultuur waar je vooral niet over ziektes praat. ,,Praten over ziek zijn is best een taboe. Toen ik met mijn familie besprak dat ik kanker had, vertelden ze me pas dat andere familieleden dat ook hebben gehad. Er wordt niet makkelijk over gesproken. Dat heeft te maken met de leefstijl, met het geloof. Hindoes zeggen snel:  'het heeft zo moeten zijn, het is door het lot bepaald'. Ik kan me voorstellen dat dit ook in andere culturen leeft." 


Sharma zelf stelde niet de vraag: waarom ik? ,, Ik was ook niet boos. Wel verdrietig, omdat onze dochter toen pas anderhalf jaar oud was."


Mannen haken af:


Ze heeft intussen met een aantal vrijwilligers ideeën besproken om de diversiteit te vergroten. Die krijgen de komende maanden handen en voeten. Voorbeelden?  ,,Open dagen specifiek voor bepaalde doelgroepen zoals vluchtelingen en mensen met een andere cultuur; kookworkshops met aandacht voor niet-Nederlandse recepten. We gaan ook kijken bij andere inloophuizen hoe die daarmee omgaan. We denken ook na hoe we mannen beter kunnen bereiken. Die haken al af als ze de term praatgroep horen. Maar we hebben ook andere activiteiten die meer aanspreken, zoals wandelen."


Over wat ze zelf aan het Vicki Browhuis heeft gehad, is Sharma stellig: ,,Het heeft mij een gevoel van saamhorigheid gegeven, dat ik er niet alleen voor stond. Ik heb er mijn zelfvertrouwen door teruggekregen."


Nieuwe voorzitter:


Rashmi Sharma is niet het enige nieuwe bestuurslid. Het Vicki Brownhuis heeft sinds 1 januari ook een nieuwe voorzitter: Erik van Engelen uit Vught. Op Wereldkankerdag, gisteren, vierde het huis dat onder meer met een koffiebreak  met onder anderen Sharma, burgemeester Jack Mikkers en hockeycoach Marc Lammers.Erik van Engelen

Erik van Engelen.

Foto: Sicco van Grieken.

Bron: www.ad.nl