Vier op de tien Giessenlanders overlijden aan de gevolgen van kanker.

10-07-2018 17:06


Auteur: Niels Dekker - ad.nl/rivierenlandEen doodskist in de aula van een crematorium.

ANP XTRA.
Van alle overlijdensgevallen in de gemeente Giessenlanden is in 40 procent kanker de doodsoorzaak. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Het afgelopen jaar stierven er volgens het CBS in totaal 96 inwoners van Giessenlanden. In 39 van de gevallen was kanker de directe doodsoorzaak.  Hart- en vaatziekten waren de volgende grote boosdoener met 24 overlijdensgevallen.

Uitzonderlijk is het hoge percentage niet. Ook landelijk is kanker doodsoorzaak nummer één. Hetzelfde geldt in veel andere gemeenten in deze regio, zoals Leerdam en Werkendam.

In Gorinchem ligt het percentage doden door kanker ook hoog, maar nog net iets meer mensen overlijden aan hart- en vaatziekten. 


Vergrijzing:

In totaal overleden vorig jaar in ons land ruim 150.000 mensen. Dat is het hoogste aantal in één jaar sinds 1996, het jaar waarin het CBS met de huidige tellingen begon.


Dit komt door de steeds verder toenemende vergrijzing in Nederland. Hart- en vaatziekten waren in iets meer dan een kwart van de sterfgevallen de doodsoorzaak. Ziekten van het ademhalingsstelsel, denk aan COPD en astma, in zo'n acht procent.


Hier kun je per gemeente bekijken wat de doodsoorzaken waren van overlijdensgevallen.
Bron: www.ad.nl