Vintage motoren voor bewustzijn prostaatkanker.

22-05-2023 18:50

 

 

Auteur: Maarten Bastiaens - 1limburg.nl/nieuws

 

 

 

  

Zo'n 150 klassieke motoren reden zondag 21 mei 2023 door Maastricht.

Foto: L1 (Frank Moonen).

 

 

 

 

 

Zo'n 150 motoren reden zondag door Maastricht tijdens de Distinguished Gentleman's Ride. Een tour vol klassieke motoren om onder meer geld in te zamelen voor onderzoek naar prostaatkanker.


Ook de bewustwording voor de geestelijke gezondheid bij mannen stond zondag centraal bij de rit.

 


Prostaatkanker:


Onder mannen komt prostaatkanker steeds meer voor. Zo krijgen in Limburg jaarlijks al 1100 mensen de diagnose. In totaal geneest 90 procent van de patiënten van die ziekte. Per jaar worden er in Limburg zo'n 200 mensen geopereerd aan de ziekte.

 

 

Collectebus:


Maastricht is een van de 900 steden in de wereld waar een Distinguished Gentelman's Ride plaatsvond. "Op deze manier, door ons zo te kleden, maken we vaak net wat meer los bij de mensen dan door met een collectebus de deur langs gaan", aldus Jascha Berghs van de organisatie.

 


Taboe:


Naast het inzamelen van geld voor onderzoek gaat de dag ook om bewustwording en is er een oproep aan mannen: laat het controleren. "Ik moest vanwege een bloeding naar het ziekenhuis om bloed te prikken. Toen kwamen ze erachter dat ik prostaatkanker had", zegt Louis Devens. "Mijn advies? Laat eens bloed prikken. Ik had ook nergens last van maar had het toch." Dat is ook het advies van Marc de Jong, uroloog van het VieCuri in Venlo. "Iedere man van boven de 50 krijgt er ooit mee te maken. Is het niet bij hem zelf dan wel in zijn omgeving."

 

Bij de tour in Maastricht werd zondag 21 mei 2023 meer dan 13.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de ziekte.

 
 
 
 

Voor de Video van dit Artikel klik hier