Voetbalclub verbiedt schelden met kanker: rode kaart en mogelijk verplicht schoonmaken.

25-01-2023 18:43

 

 

Auteur: Hélène Schenk - gelderlander.nl/binnenland

 

 

 

Schelden met het woord kanker? Dat is per direct verboden op en rond de velden van Unitas’30 in Etten-Leur.

Schelden met het woord kanker? Dat is per direct verboden op en rond de velden van Unitas’30 in Etten-Leur. 

Foto: Thinkstock.

 
 
 
 
 
 
Het woord viel ‘te pas en te onpas’, ook onder jonge clubleden. Dat is per direct afgelopen, als het aan voetbalclub Unitas’30 uit Etten-Leur ligt. ,,Kanker is geen stopwoordje. We dragen dit breed uit en verbinden er ook echt consequenties aan.”
 
 
Dat zegt voorzitter Ton Staaltjens over het besluit om spelers direct met rood van het veld te sturen als ze scheldwoorden roepen met het woord kanker erin. ,,We hoorden dat het woord steeds vaker ook door steeds jongere spelers werd geroepen. Je ziet dat het mensen raakt die het aan den lijve ondervonden of er in de directe omgeving mee werden of worden geconfronteerd.”
 
 
 

Wedstrijd stilleggen:


‘Helaas zijn er nog steeds mensen die bij de minste tegenslag het k-woord als scheldwoord gebruiken. Dit wordt vanaf heden niet meer geaccepteerd bij Unitas’30. Niet op de velden, maar ook langs de kant zal men hierop aangesproken worden’, staat in een statement van de club.

 

‘Sterker nog, dit levert de dader een rode kaart op. Het bestuur schroomt niet om een wedstrijd op welk niveau ook stil te leggen als men vindt dat het te ver gaat en zal aansluitend maatregelen nemen tegen eigen leden als zij zich te buiten gaan. Indien onze tegenstanders zich op deze wijze misdragen, zal het desbetreffende bestuur zeer zeker ingelicht worden. Ook de KNVB kan daarbij ingeschakeld worden.’
 
 
 
 

Scheids­rech­ters, ook jeugd­scheids­rech­ters, moeten zich gesteund voelen.

Ton Staaltjens.

 

 

 

Er was niet echt een druppel die de emmer deed overlopen, zegt de voorzitter. Het was vooral de behoefte om als club een statement af te geven dat het op en rond de velden van Unitas’30 niet meer wordt geaccepteerd. Ook niet als het in het heetst van de strijd gebeurt of een ouder langs het veld de emoties niet in de hand kan houden. Het mag niet meer. Punt.

 

Voorzitter Staaltjens: ,,Dat kan betekenen dat je van het veld gaat. Maar ook dat je wat schoonmaakwerk mag gaan doen op de club of dat je een wedstrijdje niet mee mag meedoen. Dat zijn we nog aan het uitwerken als bestuur, met de trainers, elftalleiders en coördinatoren. Scheidsrechters, ook de jeugdscheidsrechters moeten zich gesteund voelen dat we er als club achter staan dat dat k-woord reden kan zijn om iemand rood te geven.”

 

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto:

 
 
Ton Staaltjens, voorzitter van voetbalclub Unitas’30.
Ton Staaltjens, voorzitter van voetbalclub Unitas’30. 

Peter Braakmann/Pix4Profs.

 
 
 
 
 
 
 
 
Hij is tegelijk realistisch, zegt de voorzitter, want hij heeft ook te maken met andere clubs. Spelers en ouders van gastelftallen die mogelijk van alles kunnen roepen. ,,Maar we zullen ook met die mensen wel het gesprek aangaan, dat wij het niet accepteren. Het blijft niet meer bij ‘een gesprekje en we gaan weer gewoon door waar we gebleven waren’.”
 
 
 

Niet op alles reageren:


Het is niet de bedoeling dat mensen straks na een wedstrijd naar elftalleiders of scheidsrechters rennen met de boodschap ‘Weet je wat die en die tijdens de wedstrijd geroepen heeft?’ Staaltjens: ,,We kunnen vanzelfsprekend ook niet op álles reageren. Als maar helder is waar we voor staan.”

 

Unitas’30 zegt te hopen dat de leden ‘hun gezond verstand gebruiken’ en hun ‘eigen verantwoordelijkheid nemen’. Het bestuur heeft volgens Staaltjens al veel positieve reacties gekregen van leden die blij zijn dat de club hier zijn nek uitsteekt. ,,Maar de eerste rode kaart is ook nog niet uitgedeeld. Het is natuurlijk afwachten hoe men reageert als we die maatregelen ook daadwerkelijk nemen en mensen worden geconfronteerd met de consequenties van hun daden.”