Volgend jaar niet 1, maar 2 keer een Elfstedenzwemtocht: 'Samen hadden we veel sterker gestaan'.

06-12-2019 16:43Maarten van der Weijden, foto ter illustratie.

Foto: ANP
Niet alleen Maarten van der Weijden, maar ook de Leeuwarder triatleet Stefan van der Pal duikt volgend jaar het water in. Hij zal de Elfstedenzwemtocht solo willen volbrengen. Wat vindt hij van de plannen van Van der Weijden?


Dat meldt de Leeuwarder Courant. Van 28 tot en met 31 augustus organiseert de Maarten van der Weijden Foundation een zwemtocht voor BN'ers. Onder anderen cabaretier Claudia de Breij, zanger René Froger, Kay van der Kooi (de man van de aan kanker overleden schaatsster Paulien van Deutekom, red.) en zanger en fervent sporter Syb van der Ploeg hebben hun medewerking al toegezegd.


Van der Pal tastte eerder een samenwerking met Maarten van der Weijden af, maar paste volgens de foundation uiteindelijk niet meer in het concept en wil in de zomer alleen gaan zwemmen. Het zwemmen met 'hysterische BN'ers' past ook niet bij hem, zegt Van der Pal. ,,Ik ben daar misschien wat te bescheiden en nuchter voor. Daartussen had ik me denk ik niet thuis gevoeld. De kracht van de tocht zit in de duur en absolute eenzaamheid.''


Dat geeft ook weer kansen, stelt Van der Pal. ,,Het was even slikken toen ik van Maarten te horen kreeg dat het anders zou lopen dan we dachten, maar het geeft ons de kans om te doen wat we willen.'' Met 'ons' bedoelt Van der Pal hemzelf en zijn vrouw Marianne Faber. Samen zijn ze al maanden bezig om de solotocht te organiseren.


'Gelukkig hebben wij ook echt leuke dingen om te vertellen'

Dat Van der Weijden zijn plannen nu bekendmaakte, geeft het duo een beetje lucht. ,,We wachten met het bekendmaken van onze eigen plannen en laten dit nu even voorbij gaan. Het is jammer dat er twee keer in zo'n korte termijn een Elfstedentocht wordt gezwommen. Samen hadden we veel sterker gestaan. Gelukkig hebben wij ook echt leuke dingen om te vertellen'', zegt Faber. In januari hopen ze hun ideeën te kunnen delen.


Dat Van der Weijden de naam van Van der Pal niet noemde tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door, zorgde in Friesland voor gefronste wenkbrauwen. 'En Stefan dan?', was een veelgehoorde vraag. ,,Ik begrijp dat wel'', aldus Van der Pal. ,,Je wilt ook geen verwarring zaaien door over een tweede tocht te beginnen. Al had ik het op persoonlijke titel wel attent gevonden dat hij er misschien toch iets over had verteld.''
Bron: www.ad.nl