Voor een praatje of psychische steun naar het Toon Hermans Huis in Tiel.

08-07-2020 18:33


Auteur: Heidi van den Bovenkamp - ad.nl/tielVrijwilliger Ellen Hoenderop van het Toon Hermanshuis. 

Vrijwilliger Ellen Hoenderop van het Toon Hermanshuis.

Foto: William Hoogteyling.

In Rivierenland zijn duizenden vrijwilligers onmisbaar. 'De Gelderlander' zet ze in de schijnwerpers. Deze keer Ellen Hoenderop uit Tiel.

Mensen die kanker hebben of ermee te maken hadden, vinden in het Toon Hermans Huis in Tiel een plaats voor contact, ontspanning en psychische ondersteuning. 


Ellen Hoenderop (59) vormt samen met collega-vrijwilliger Cornelie Bierens de Haan het dagelijks bestuur van het huis. ,,Onze gasten ervaren het als heel plezierig dat ze bij ons altijd weer hun verhaal kwijt kunnen'', vertelt Hoenderop.Na een half jaar heb ik mijn baan opgezegd.

Ellen Hoenderop.De vrijwilliger was op zoek naar een nieuwe invulling van haar tijd toen ze hoorde over de oprichting van het Toon Hermans Huis in Tiel in 2015. 


,,Ik stond heel erg achter het doel en de gedrevenheid waarmee het tot stand kwam. Ik begon voor één dag per week als vrijwilliger, maar heb na een half jaar mijn baan opgezegd en ben er drie dagen per week als vrijwilliger gaan werken.''


Eén van haar taken is het coördineren van vrijwilligers. ,,Er zijn twintig gastvrouwen en -heren. Voordat mensen bij ons aan de slag kunnen, voeren we eerst een gesprek. Je komt hier best wel wat tegen, dus we vinden het belangrijk om te weten wat mensen komen brengen en wat ze komen halen. Daarna volgen ze een driedaagse opleiding over onder andere gesprekstechnieken, medische achtergrond en medicatie.''


Voor een praatje en psychische hulp:

Mensen kunnen in het huis niet alleen terecht voor een praatje. ,,We zetten heel erg in op psychische ondersteuning van onze gasten. Ze kunnen praten met een psychotherapeut en deelnemen aan creatieve activiteiten, zoals schilderen, boetseren en zingen in een koor om het proces van verwerking te bevorderen."


Daarnaast zijn er massages en yogalessen: ,,Omdat mensen die kanker hebben vaak het vertrouwen verliezen in hun lichaam en alleen nog maar bezig zijn met een ziek lijf. Ook hebben we sinds vorig jaar een kindergroep.''


Lotgenotencontact:

De ruim honderd vaste gasten zijn volgens Hoenderop heel blij met het huis. ,,Er komen natuurlijk veel schrijnende verhalen voorbij, maar er wordt bij ons ook heel veel gelachen. In het ziekenhuis en door huisartsen wordt naar ons doorverwezen. Het lotgenotencontact is heel belangrijk voor onze gasten. Ze hebben onderling aan een half woord genoeg.''


Het Toon Hermans Huis bevindt zich nu aan de Lingedijk en verhuist in november naar de kerk in de Schaepmanstraat.Er komen natuurlijk veel schrijnen­de verhalen voorbij, maar er wordt bij ons ook heel veel gelachen.
Bron: www.ad.nl