Voor Jesse (9) wordt zwemmen nóg leuker als hij anderen kan helpen.

18-06-2019 17:55Auteur: Anja van der Laan - frieschdagblad.nl
Met zijn negen jaar is Jesse Venema uit Koudum een van de jongste meezwemmers met Maarten van der Weijden. Zaterdag gaat hij in Stavoren het water in om geld op te halen voor kankeronderzoek. ,,Kinderen kunnen dit ook doen."
 

Jesse traint in het buitenwater van Koudum om een stukje met Maarten van der Weiden mee te kunnen zwemmen. ,,Kinderen kunnen dit ook doen".

Foto: Simon Bleeker.  
In het buitenbad van Witmarsum trekt Jesse zijn baantjes. En anders wel in het water van de nieuwbouwwijk in zijn dorp. Achter zich aan sleept hij dan een opblaasbare oranje boei mee, zodat hij zichtbaar is voor boten en ook af en toe even kan drijven. Last van de kou heeft hij niet (,,alleen in het begin"), want daar helpt zijn swimsuit tegen.


Zaterdag om half twaalf gaat Jesse in Stavoren het water in, tijdens het meezwem-evenement dat gehouden wordt rond de doorkomst van Van der Weijden in die stad. Zijn afstand: vijfhonderd meter.


Toen hij op het Jeugdjournaal hoorde dat de langeafstandszwemmer opnieuw geld ging inzamelen voor kankerbestrijding, besloot hij zich aan te melden. Jesse zwemt graag en veel. Nu doet hij dat voor een goed doel.


,,Door kanker gaan veel mensen dood. Als je gaat roken, kun je het ook krijgen. Ik wil graag meer onderzoek naar kanker, dan kan de ziekte uit de wereld", vertelt hij, als hij na zijn duik in de vaart met natte haren aan tafel zit, in de receptie van de camping van zijn ouders.Ik wil graag meer onderzoek naar kanker, dan kan de ziekte uit de wereldNaast de training voor het evenement, zwemt hij iedere week voor de extra zwemvaardigheidsdiploma's die hij wil halen na zijn zwemdiploma C. De langste afstand die hij tot nog toe in een keer aflegde, is 475 meter. Hij weet hoe hij het moet opbouwen. ,,Rustig. Als je meteen alle energie kwijt bent, wil het niet meer." Zijn slag wisselt hij af. ,,Beetje borstcrawl, beetje schoolslag."


Theatertour:

Moeder Ingeborg Venema (40) zwemt de vijfhonderd meter met haar zoon mee. ,,Heel bijzonder met welke gedachte hij het doet en het plezier dat hij erin heeft", vindt ze. Zelf zou ze vorig jaar al meedoen, maar de slechte waterkwaliteit door het hete zomerweer hield toen alle meezwemmers op de kant.
Dirk Jan Hengst zwemt in elke stad twee kilometer mee met Maarten van der Weijden, tijdens diens Zwemelfstedentocht. ,,Ik hoop vooral dat ik die zaterdag een beetje doorkom. Dan moeten die zondag en maandag ook wel lukken."

Foto: twitter.Dat Van der Weijden - die genas van leukemie - opnieuw de Elfstedentocht zou willen zwemmen, had ze wel verwacht. ,,We zijn bij zijn theatertour geweest en daar liet hij al iets doorschemeren. Hij zei: 'Als je accepteert dat niet alles lukt, dan durf je ook grote doelen te stellen.' Toen dacht ik al: volgens mij heb je dit nog niet achter je gelaten."


Het is niet zo dat volwassenen altijd alleen mee kunnen doen. Kinderen kunnen dit ook doen.In hun omgeving, ook op de school van Jesse, werden meerdere mensen getroffen door kanker. Jesse: ,,Zwemmen is leuk, maar het is nog leuker als je zwemt en wat kunt doen voor andere mensen met die ziekte. Je kunt helpen voor onderzoek, zodat de ziekte stopt."


Kinderen:

Hij is blij dat ook andere kinderen meezwemmen. ,,Het is niet zo dat volwassenen altijd alleen mee kunnen doen. Kinderen kunnen dit ook doen." Ingeborg: ,,Kanker kan iedereen raken. Het is mooi dat iedereen dan ook de kans krijgt mee te zwemmen."


Vorig jaar moest een uitgeputte Van der Weijden na 163 kilometer op doktersadvies zijn tocht staken bij Burdaard. Jesse: ,,Dat was jammer, maar ik snapte het wel. Hij had niet zo veel geslapen." De olympisch kampioen openwaterzwemmen haalde toen vijf miljoen euro op voor kankeronderzoek.


Bij Jesse staat de stand nu op 711 euro. Een vertrekkende campinggast die afscheid komt nemen, en opvangt dat de Koudumer gaat zwemmen, pakt spontaan haar portemonnee. Nieuwe stand: 721 euro.Het Friesch Dagblad portretteert de komende dagen enkele meezwemmers van de Zwemelfstedentocht van Maarten van der Weijden.
@mvdweijden hoopt opnieuw op veel steun bij de zwemelfstedentocht. ,,Ik ben nu beter voorbereid dan vorig jaar en denk dat ik zo de moeilijke momenten beter doorkom".           

Foto: Twitter.
Bron: www.frieschdagblad.nl