Voormalig SGP-leider Bas van der Vlies overleden.

08-11-2021 16:44Auteur: ONZE PARLEMENTAIRE REDACTIE - telegraaf.nl/nieuwsVoormalig SGP-leider Bas van der Vlies is overleden. Van der Vlies was tussen 1981 en 2010 Kamerlid namens de SGP, sinds 1986 als fractievoorzitter. Hij is 79 geworden.Bas van der Vlies

Foto: DIJKSTRA BV.

Een aantal weken geleden werd bij Van der Vlies uitgezaaide kanker geconstateerd.


Daar kwam onlangs een longonsteking bij. De SGP'er was maar liefst 24 jaar fractievoorzitter van zijn partij.


"Diep geraakt door het overlijden van mijn voorganger," reageert Kees van der Staaij, de huidige fractievoorzitter van de SGP op Twitter.


Demissionair premier Mark Rutte spreekt van een "verdrietig bericht" en zegt dat het overlijden herinneringen boven brengt 'aan een standvastig parlementariër die sterke overtuigingen bracht met kennis, mildheid en humor. Een man naar wie werd geluisterd, ook buiten de SGP'. Hij wenst de nabestaanden van Van der Vlies veel sterkte.


Gert-Jan Segers van CU schrijft op Twitter goede ontmoetingen met Van der Vlies te hebben gehad. "Met het heengaan van Bas van der Vlies verliezen we een beminnelijke, kundige en wijze christenpoliticus." Segers noemt Van der Vlies een man 'die wist dat we hier alleen maar pelgrims op doortocht zijn en die daarbij zijn hoop vestigde op God'.


D66-leider Sigrid Kaag spreekt van verdrietig nieuws. Ze noemt Van der Vlies een alom gerespecteerd politicus. "Een ware nestor van het parlement. Mijn condoleances gaan uit naar zijn dierbaren en naar zijn partijgenoten van de SGP."


Volgens Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren verliest Nederland met het overlijden van Van der Vlies een 'markant politicus'. "Bas en ik waren 't vaak oneens, maar ik koester mooie herinneringen aan onze gezamenlijke tijd in de Kamer. Heel veel sterkte voor zijn geliefden en zijn partij."


Vicepresident van de Raad van State en voormalig fractievoorzitter voor D66 Thom de Graaf wenst de SGP en de familie van Van der Vlies sterkte. Hij noemt Van der Vlies 'een voorkomende, oprechte en humorvolle man met wie ik vroeger graag en veel debatteerde in de Tweede Kamer maar ook in zaaltjes met SGP-jongeren.'


SGP-voorzitter Dick van Meeuwen spreekt van 'een groot verlies'. "In hem verliest de partij een man die zich gedurende zijn werkzame leven met hart en ziel inzette voor het staatkundig-gereformeerde geluid in de politiek. Typerend waren de laatste woorden die hij in de Tweede Kamer uitsprak: Soli Deo Gloria - alleen aan God de eer."


Niet voor de camera:


De streng christelijke ingenieur Van der Vlies stond erom bekend dat hij lange tijd niet voor de camera's en in televisiestudio's wilde verschijnen, uit religieuze overwegingen. Dat hij in 2005 voor het eerst wel in een actualiteitenprogramma verscheen, wordt gezien als een moderniseringsslag voor de conservatieve partij.


Net als zijn opvolger Van der Staaij, was Van der Vlies in zijn latere parlementsjaren een van de langstzittende Kamerleden, en gold hij als 'rechtsstatelijk geweten' van de KamerKees van der Staaij - Twitter.


Diep geraakt door het overlijden van mijn voorganger en hartelijke collega Bas van der Vlies. Hij was 24 jaar het boegbeeld van de SGP, waarbij hij uitstraalde hoe hij zelf was: constructief en betrouwbaar. Mijn gedachten zijn bij zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen.Thom de Graaf - twitter


Voormalig collega-fractievoorzitter Bas van der Vlies overleden. Een voorkomende, oprechte en humorvolle man met wie ik vroeger graag en veel debatteerde in de Tweede Kamer maar ook in zaaltjes met SGP-jongeren. Sterkte voor zijn familie en partij @SGPnieuws.Pieter Omtzigt - Twitter.


Wat een triest bericht: het overlijden van Bas van der Vlies
Door zijn inbreng had hij gezag en had ook de Kamer het gezag (dat nu soms node gemist wordt).


Auke van Eijsden - Twitter.


Voormalig SGP-leider Bas van der Vlies is vannacht overleden. Dat bevestigt de SGP. Van der Vlies was maar liefst 24 jaar fractievoorzitter - en nog vijf jaar langer Kamerlid. Hij werd 79 jaar.


Wouter van den Berg - Twitter.


Bas van der Vlies overleden, wat een verdrietig bericht. Was voorman van de SGP in de periode van mijn politieke bewustwording. Zijn bedachtzame en overtuigende manier van spreken, staatsrechtelijke rol, humor en geloof blijven bij! Sterkte voor familie.


Frans Weisglas - Twitter.


Ach, wat een droevig bericht.Bas van der Vlies was 24 jaar lang mijn collega Kamerlid. Standvastig, deskundig, toegewijd, keihard werkend en ook humor. Condoleances voor de familie,

@SGPnieuws, @keesvdstaaij, @mennodebruyne / RIP Bas.

 Bron: www.telegraaf.nl