Voormalig VVD-minister Atzo Nicolaï (60) overleden.

23-08-2020 18:11


Auteur: Binnenlandredactie - ad.nl
Atzo Nicolaï. 

Atzo Nicolaï.

ADN Beeldredactie.

Voormalig VVD-minister en DSM-bestuurder Atzo Nicolaï (60) is deze week overleden. Eerder deze maand had hij per direct zijn functie als voorzitter van Rotterdamse havenorganisatie Deltalinqs neergelegd vanwege onbehandelbare kanker.

Premier Mark Rutte reageert bedroefd op het nieuws. Hij beschouwt Nicolaï als een fijn mens die hij enorm zal missen, zegt hij. ,,Als politicus betrouwbaar en altijd oog op de inhoud. Tegelijkertijd had hij een scherp politiek gevoel."

Ook VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff reageert verslagen. ,,Atzo was de eerste op wie ik stemde toen ik bij Kamerverkiezingen mocht stemmen'', zegt hij. ,,Hij combineerde ontspannenheid met kennis van zaken en was een liberaal uit overtuiging. Een mooi mens die z'n eigen koers vaarde en veel te jong afscheid heeft moeten nemen van zijn geliefden."

Het VVD-partijbestuur is 'verdrietig en verslagen door het veel te vroege overlijden'. ,,De VVD is hem enorm dankbaar voor zijn jarenlange inzet voor onze partij. We wensen zijn echtgenote, familie en dierbaren sterkte toe de komende periode."


BSN en DigiD:

De in Delft geboren Nicolaï, die in Rotterdam en Amsterdam staats- en bestuursrecht en politicologie studeerde, had namens de VVD zitting in twee kabinetten-Balkenende. Van 2002 tot 2006 was hij staatssecretaris voor Europese Zaken (op het ministerie voor Buitenlandse Zaken) in het kabinet-Balkenende II.


Als staatssecretaris was Nicolaï onder andere betrokken bij het referendum over de Europese Grondwet. Van 2006 tot 2007 was hij in het kabinet-Balkenende III minister voor Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties. Hij volgde D66'er Alexander Pechtold op, die bij de val van Balkenende II was afgetreden.


Op grond van een onderzoek door de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) keurde Nicolaï het gebruik van de stemcomputer af. Bovendien werden tijdens zijn ministerschap het Burgerservicenummer (BSN) en DigiD ingevoerd.
Bron: www.ad.nl