Vooruitgang in de behandeling van longkanker.

01-08-2018 17:47Per jaar krijgen 12.000 mensen in Nederland te horen dat ze longkanker hebben. Helaas zijn de vooruitzichten niet goed: veel patiënten genezen niet. Goed nieuws is dat er de laatste 10 jaar veel vooruitgang is geboekt in de behandeling van de ziekte. Voor alle behandelingen, dus ook voor de nieuwste, kunnen patiënten terecht in HMC.


Klaar Maas, longoncologoog in HMC: "Bij longkanker willen we precies weten welk type kanker het is, waar de kanker zit en of er uitzaaiingen zijn." Als we dat weten, kunnen we de beste behandeling starten."


HMC biedt alle behandelingen (complexe) operaties, radiotherapie, chemotherapie en immunotherapie. Afhankelijk van het stadium van de ziekte en het type kanker krijgt de patiënt één behandeling of een combinatie ervan.


Nieuwe behandeling:

Immunotherapie is een nieuwe therapie tegen kanker. Het is een behandeling met medicijnen die het natuurlijke afweersysteem stimuleren kankercellen op te ruimen. Maas: "Immunotherapie is veelbelovend voor patiënten met een bepaald type kanker die ongeneeslijk ziek zijn.


Immunotherapie geneest niet, maar verlengt wel het leven en heeft weinig bijwerkingen. Bovendien voelen patiënten zich na de therapie vaak zoals voor de diagnose." In Nederland zijn voor deze groep patiënten twee soorten immunotherapie. HMC biedt beide.maas_portret_web.jpg


Klaar Maas: "Patiënten met longkanker krijgen in een korte tijd enorm veel te verwerken. Wij bieden tijdens de behandeling en daarna ook psychische hulp. "Alle behandellingen vinden plaats in HMC Antoniushove. Daar is ook het Informatieplein Oncologie, waar patiënten en familie terechtkunnen voor informatie, advies en ondersteuning".


Bestralen tijdens operatie:

Voor bepaalde patiënten met een pancoast-tumor heeft HMC een nieuwe behandeling. Een pancoasttumor is een tumor in het topje van de longen die doorgroeit naar de ribben, zenuwen en spieren rondom de longtop. Met een operatie is zo'n tumor niet helemaal te verwijderen.


Patiënten krijgen daarom eerst meestal chemotherapie en radiotherapie. Als dat niet aanslaat of als de tumor terugkeert, wordt tijdens een operatie zoveel mogelijk van de tumor weggehaald.


Het weefsel dat overblijft, wordt daarna inwendig met een hoge dosis bestraald. Deze behandeling verkleint de kans dat de ziekte terugkomt en voorkomt daardoor pijnklachten. HMC is het enige ziekenhuis in de regio waar patiënten deze behandeling kunnen krijgen.


Samenwerking:

Bij de behandeling van longkanker werken HMC en het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda samen met het Antoni van Leeuwenhoek Nederlands Kanker Instituut (AVL-NKI) in Amsterdam.


"We hebben wekelijks overleg met een longoncoloog van het AvL", licht Maas toe. "Soms verwijzen we patiënten. Voor patiënten is het een geruststellend idee: we bieden alle behandelingen, verwijzen als het moet en hebben toegang tot alle kennis die er in Nederland is."


HMC werkt op het gebied van kanker ook samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en andere regionale ziekenhuizen.

 Bron: www.haaglandenmc.nl/nieuws