Vorig jaar hoorden 2900 Zeeuwen dat ze kanker hebben.

04-02-2020 19:34


Auteur: Rolf Bosboom - ad.nl/zeelandFoto: Thinkstock.

VLISSINGEN - Dagelijks krijgen gemiddeld 8 Zeeuwen te horen dat ze een vorm van kanker hebben. In totaal ging het vorig jaar om 2900 mensen. Dat zijn er iets minder dan in 2018, toen het aantal diagnoses in Zeeland een piek bereikte.

Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie. Het Integraal Kankercentrum Nederland maakt deze vandaag bekend in het kader van Wereldkankerdag.


Het aantal nieuwe gevallen van kanker groeit, ook in Zeeland, al jaren. Dat komt vooral door de groei van de bevolking en de vergrijzing. Tussen 2008 en 2017 nam het aantal nieuwe diagnoses in Zeeland toe van 2370 naar 2770. In 2018 steeg het ineens naar 2930. Vorig jaar is het weer iets gezakt, naar 2900.


Longkanker neemt toe:

Opvallend is de forse stijging van het aantal nieuwe Zeeuwse gevallen van longkanker: van 290 naar 340. De afgelopen 10 jaar lag dat gemiddeld op 270. Akke Albada van het Integraal Kankercentrum zegt dat daar niet direct conclusies uit mogen worden getrokken, omdat het gaat om relatief kleine getallen. ,,Je moet echt naar de trend over meerdere jaren kijken om de betekenisvolle verschillen te zien."


Landelijk lijkt het aantal gevallen van longkanker zich te stabiliseren. De ziekte zorgt voor de meeste sterfgevallen. Vijf jaar na de diagnose is nog maar 1 van de 5 patiënten in leven.


Eerder ontdekt door bevolkingsonderzoek:

Het aantal gevallen van darmkanker daalde vorig jaar in Zeeland: van 340 naar 290. Dat past in de landelijke trend. Na de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker, in 2014, werd de ziekte eerder ontdekt. Daardoor steeg het aantal diagnoses sterk, om daarna weer af te nemen.


Huidkanker, de meest voorkomende soort, is ook in Zeeland de laatste jaren met een opmars bezig: van 400 gevallen in 2012 naar 640 in 2018. Afgelopen jaar waren er opnieuw 640 meldingen. In de meeste gevallen is huidkanker goed te behandelen.


Prostaatkanker wordt ook steeds vaker geregistreerd. Dat komt mede door de komst van de PSA-test, waardoor de ziekte in een eerder stadium kan worden opgespoord. Vorig jaar kregen 350 Zeeuwse mannen de diagnose, het hoogste aantal in jaren. Het aantal gevallen van borstkanker, vorig jaar 340 in Zeeland, is over langere termijn bekeken redelijk constant.


Doorgeefrozen:

Vanwege Wereldkankerdag zijn er vandaag en komende dagen diverse activiteiten in de provincie. Zo delen vrijwilligers van het Palazzolihuis op verschillende plekken in Zeeland doorgeefrozen uit. Dat gebeurt onder meer bij de ziekenhuizen in Vlissingen en Terneuzen.


Ook houden de Palazzolihuizen in Middelburg, Oostburg en Hulst open dag. Verder bieden masseurs en massagetherapeuten van het Netwerk Massage bij Kanker een gratis behandeling aan voor mensen die ziek zijn.


Meer informatie is te vinden op www.wereldkankerdag.nl/evenementenBron: www.ad.nl