Vragen en antwoorden over het coronavirus en KWF.

03-04-2020 17:45                    


Coronavirus        


Veelgestelde vragen over het coronavirus:

Het coronavirus houdt heel Nederland bezig. Begrijpelijk dat dit virus vragen bij je oproept. Misschien heb je ook een vraag voor KWF. Bijvoorbeeld als jij of iemand die je kent kanker heeft (gehad). En je wilt weten wat de gevolgen zijn. Of als je meedoet aan een actie of evenement voor KWF en je vraagt je af of dit doorgaat.


Hieronder vind je antwoord op vragen over het coronavirus, kanker en KWF.


Acties die voor KWF worden georganiseerd, gaan die door?

Van acties voor KWF die wij niet zelf organiseren, bepaalt de organisatie zelf of ze doorgaan of niet.


Heb jij een actie opgezet voor KWF? Dan bepaal jij wat hiermee gebeurt. Hou er rekening mee dat ook bij jouw actie kwetsbare mensen kunnen zijn. Mensen die kanker hebben (gehad) bijvoorbeeld. We adviseren je om de richtlijnen van RIVM te volgen. 


Voor deelnemers aan Ren tegen kanker geldt: de NN Marathon Rotterdam en de Utrecht Marathon zijn door de organisatie verplaatst naar later in het jaar. Zowel KWF Kankerbestrijding als de organisatie houden alle deelnemers op de hoogte van de ontwikkelingen.


Doe je mee aan Alpe d'HuZes? De organisatie heeft de moeilijke maar onvermijdelijke beslissing genomen om de 15e editie te verplaatsen naar 2021.

Bekijk het statement op hun website.


Hoe bepaalt KWF of een evenement doorgaat of niet?

We volgen de richtlijnen van RIVM en de overheid. Daarnaast heeft KWF besloten dat alle evenementen van KWF waarbij kwetsbare groepen mensen samenkomen, tot 1 augustus 2020 worden opgeschort.


Welke gevolgen dit heeft voor SamenLoop voor Hoop lees je hier.


Ik heb me aangemeld voor SamenLoop voor Hoop. Gaat dat nog door?

  • Alle SamenLopen voor Hoop die KWF tot 1 augustus 2020 organiseert, worden voorlopig verschoven. We vinden dit ontzettend jammer, maar jouw gezondheid en die van andere mensen staat voorop. We letten hier extra op, omdat bij evenementen van KWF ook kwetsbare mensen kunnen zijn. Bijvoorbeeld mensen met kanker die in behandeling zijn of net zijn geweest. Als zij besmet raken met het coronavirus is de kans op complicaties groter, zijn ze vaak langer ziek en hebben ze meestal ergere klachten. 


We houden je hier op de hoogte van wat er gebeurt met de evenementen die na 1 augustus zijn gepland. Heel erg bedankt voor jouw geweldige bijdrage tot nu toe. Het geld dat jij met jouw actie hebt opgehaald gaat nog steeds naar kankeronderzoek.


Ik heb kanker (gehad). Wat betekent het coronavirus voor mij?

Heb je kanker en word je daarvoor behandeld? Of ben je net klaar met je behandeling? Dan  val je binnen de risicogroep. In de risicogroep zitten mensen die kwetsbaarder zijn dan andere mensen. Kankerpatiënten lopen grotere kans op het krijgen van complicaties door het coronavirus. En zijn vaak ook langer ziek en hebben ergere klachten. Dit is vooral zo als je bent behandeld met chemotherapie of immunotherapie. 


Ook behandelingen worden uitgesteld. Bijvoorbeeld omdat een behandeling je weerstand kan verminderen. Dit gebeurt alleen als de arts denkt dat de kanker wat later nog steeds goed behandeld kan worden.


Lees meer over wat het coronavirus betekent voor (ex-)kankerpatiënten.


Gaat het wetenschappelijk onderzoek door?

De coronacrisis heeft ook gevolgen voor het wetenschappelijk kankeronderzoek. Veel processen liggen stil. We houden rekening met vertraging en ondersteunen onderzoekers waar mogelijk.

Lees ook ons statement hierover. 


Kan ik nog meedoen aan een bevolkingsonderzoek?

Tot nader order vindt er geen bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker plaats. Dit heeft het RIVM besloten. Alle zorgverleners die deze onderzoeken normaal doen, zijn nodig voor de opvang van en zorg voor coronapatiënten. Heb je een vraag over je eigen gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.


Hoe blijf ik op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen rond het coronavirus en KWF?

We volgen de ontwikkelingen rond het coronavirus op de voet. Dagelijks bekijken we de situatie. Veranderingen publiceren we op deze pagina. Natuurlijk denken we ook aan de gezondheid van onze medewerkers. Daarom is ons kantoor gesloten en werken we thuis. Zo zetten we ons werk voort en blijven we voor jou gewoon bereikbaar. Heb je een vraag? Dan kun je bellen naar onze publieksservice via 0900 - 202 00 41 (gratis).Gevolgen coronavirus voor SamenLoop:

In Nederland gelden ingrijpende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Graag informeren we je wat dit betekent voor de SamenLoop voor Hoop.

Lees meer
Gevolgen voor onderzoekers:

De coronacrisis belemmert de voortgang van het wetenschappelijk kankeronderzoek. Wij hebben daar begrip voor en ondersteunen waar mogelijk.

Lees ons statement voor onderzoekers
Actuele informatie:

De meest actuele informatie over het coronavirus vind je op de website van het RIVM.

Laatste nieuws coronavirusBron: www.kwf.nl